Θετικές οι αγορεύσεις βουλευτών της συμπολίτευσης για τον ΕΝΦΙΑ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013, 18:23
Θετικές οι αγορεύσεις βουλευτών της συμπολίτευσης για τον ΕΝΦΙΑ
Υπέρ φαίνεται πως τάσσονται οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τον νέο φόρο ακινήτων, καθώς οι αλλαγές που περιέχει αμβλύνουν τις έντονες αντιδράσεις του παρελθόντος, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα αγροτεμάχια και τα κτίρια μέσα σε αυτά.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις περισσότερες τοποθετήσεις μέσα στη Βουλή, αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις του ΕΝΦΙΑ, με έκπτωση φόρου κυρίως για ακίνητα που είτε είναι ξενοίκιαστα είτε υποθηκευμένα στις τράπεζες.

Στον αντίποδα, πάντως, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης προβλέπουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και με τον Ενιαίο Φόρο δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η μεσαία και μικρή ιδιοκτησία.

Τι ειπώθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο

Βουλευτές της συμπολίτευσης, που τους προηγούμενους μήνες έβαλαν στο στόχαστρό τους το Υπουργείο Οικονομικών για τους χειρισμούς του στο θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, «αναγνώρισαν» σήμερα ενώπιον της επιτροπής πως το υπάρχον νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με το αρχικό, καθώς εμφανίζει σημαντικές βελτιώσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Αργύρης Ντινόπουλος, Δάνης Τζαμτζής και Γιώργος Βλάχος, οι οποίοι όχι μόνο απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά αναγνώρισαν πως οι διατάξεις έχουν αλλάξει φιλοσοφία. Σχεδόν όλοι τους πάντως κάλεσαν τον Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει σε αλλαγές.

«Θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με κρύα καρδιά, επειδή η πολιτική συγκυρία είναι τέτοια που οποιοδήποτε πλήγμα στην κυβέρνηση Σαμαρά θα είναι πλήγμα για τη χώρα» ήταν η χαρακτηριστική παρέμβαση του Αργύρη Ντινόπουλου, ο οποίος προειδοποίησε ταυτόχρονα για τον κίνδυνο η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να αποξενωθεί από τη μεσαία τάξη.

«Αυτό το σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μας είχαν παρουσιάσει στο Υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Βλάχος, σημειώνοντας πάντως ότι για τα κενά διαμερίσματα, τα ημιτελή και τα υποθηκευμένα στις τράπεζες πρέπει να υπάρξει έκπτωση φόρου.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης τόνισε ότι «η Βουλή πρέπει να δώσει τη μάχη του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας και κοινωνία χωρίς φόρο ακίνητης περιουσίας δεν υπάρχει».

«Όποιος δεν θέλει φορολόγηση ακινήτων, θέλει τη φοροδιαφυγή και την υπερχρέωση» τόνισε.

Ωστόσο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος προειδοποίησε ότι «η φορολογική επιδρομή εξάντλησε τις αντοχές της κοινωνίας και ότι πλέον η αστική τάξη προλεταριοποιείται».

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν έχει τις ρυθμίσεις που υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο και θα αδικούσαν κατάφωρα όσους έχουν αστικά ακίνητα και τον αγροτικό κόσμο» δήλωσε ο Δάνης Τζαμτζής.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σηφουνάκης παρατήρησε ότι πλέον υπάρχει «υποτιμημένη ακίνητη περιουσία, αλλά υπερτιμημένη φορολόγηση». Νωρίτερα ο Γιάννης Κουτσούκος είχε καταστήσει σαφές στον Γιάννη Στουρνάρα ότι το κόμμα του έχει διαφωνίες με διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν συμπεριληφθεί σε κεφάλαια τα οποία δεν σχετίζονται με τον Ενιαίο Φόρο.

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ

«Τελικά τίποτα δεν κατάφερε η ανταρσία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» παρατήρησε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ), εκτιμώντας ότι τίθεται πλέον σε τροχιά δήμευσης η μικρή και μεσαία περιουσία. Χαρακτήρισε τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας ακινήτων αντιαναπτυξιακό και με έντονα ταξικό χαρακτήρα.

Η Μαρία Διακάκη (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε τις κυβερνητικές επιλογές για ταξική μεροληψία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην κατοικία ως κοινωνικό δικαίωμα. Την εκτίμηση ότι έρχεται κοινωνικός όλεθρος εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Διαμαντόπουλος.

Για την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, η Ασημίνα Ξηροτύρη εξήγησε ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και η μικρή ιδιοκτησία και υπογράμμισε ότι το σχέδιο που συζητούσε η κυβέρνηση όταν σε αυτή συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ, είχε πολλά θετικά και δίκαια στοιχεία που σήμερα λείπουν από το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε από την πλευρά του ότι ο τρόπος που νομοθετεί σήμερα η κυβέρνηση «είναι ταφόπλακα για τη Δημοκρατία και τη χώρα που δεν έχει προοπτική».

«Το νομοσχέδιο είναι η χαριστική βολή για την οικονομία και ο ορισμός της ύφεσης για το 2014» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «σε δέκα χρόνια οι πολίτες σχεδόν θα έχουν ξαναγοράσει τα σπίτια τους».

«Κάνετε μια μεγάλη αρπαχτή από την ελληνική κοινωνία, την ώρα που αυτή χειμάζεται, την ώρα που ο κόσμος ζει στη φτώχεια» πρόσθεσε.

«Σήμερα χαϊδεύετε τα αφτιά της κοινωνίας, αλλά εκείνα που περιμένουν τους πολίτες αν γίνουν αυτά που λέτε είναι χειρότερα» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης, επικαλούμενος περιπτώσεις από διάφορες συνοικίες της Αθήνας που δείχνουν ότι θα υπάρξει μείωση της επιβάρυνσης για τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:
«Ο φόρος ακινήτων πρέπει να ψηφιστεί», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013, 18:09

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013, 18:39