Σκληραίνουν τη στάση τους τα Σκόπια  απέναντι στην Αθήνα.  Για πρώτη φορά, μετά από 18 χρόνια, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έθεσε δημόσια θέμα ”μακεδονικής” μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός “Α1” στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας  με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, ο Νίκολα Γκρούεφσκι ζήτησε από τον Μάθιου Νίμιτς, “να ασχοληθεί και με το ζήτημα της “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα, το ζήτημα των δικαιωμάτων των “Μακεδόνων” στην Ελλάδα, το ζήτημα της επιστροφής των περιουσιών των “Μακεδόνων”, οι οποίες κατασχέθηκαν αφότου αυτοί εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, και το ζήτημα της χορήγησης διπλής υπηκοότητας σε αυτούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακίνηση ύπαρξης “μακεδονικής” μειονότητας, εντάσσεται στους σχεδιασμούς της εθνικιστικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, να ασκηθούν νέες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει να θέτει εμπόδια στην είσοδο της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Έτσι, στις 20 Ιουλίου, αυτοαποκαλούμενοι «Αιγαιομακεδόνες» που ζουν στην ΠΓΔΜ ή σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως στις Η.Π.Α., τον Καναδά και την Αυστραλία, ετοιμάζουν “εισβολή” στη βόρεια Ελλάδα.

Η οργάνωση «Μακεδονικά Ανθρώπινα Δικαιώματα», που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσει πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτρέψει τη διέλευση των ανθρώπων αυτών, από το τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα, προκειμένου να επισκεφθούν τα χωριά από τα οποία κατάγονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και άλλες φορές στο παρελθόν, αριθμός των ανθρώπων αυτών, επιχείρησε να περάσει τα σύνορα, αλλά τελικά δεν τους επετράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα, επειδή δήλωναν «μακεδονικής» καταγωγής, αναφέροντας ταυτόχρονα χωριά και πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, με σλαβικά τοπωνύμια.

Επαφές Νίμιτς στα Σκόπια

Μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε το απόγευμα της Παρασκευής στα Σκόπια, ο Μάθιου Νίμιτς με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ανέφερε ότι παρουσίασε στην ηγεσία της χώρας κάποιες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Οι ιδέες αυτές σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς δεν έχουν τη μορφή συγκεκριμένης πρότασης, ενώ ανακοίνωσε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων το προσεχές διάστημα.«Ελπίζω ότι το καλοκαίρι θα εργαστούμε αρκετά για την εκκρεμότητα της ονομασίας και σε μερικές εβδομάδες θα διαπιστώσουμε αν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος», δήλωσε ο ίδιος, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός πως “οι δύο πλευρές προσεγγίζουν τις διαπραγματεύσεις με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Ο Μάθιου Νίμιτς φάνηκε να κρατά αποστάσεις από το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ αναφορικά με την όποια πιθανή συμφωνία.

Κατηγορούν την Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη … Φλώρινα

Την ίδια ώρα το φιλοσκοπιανό “Ουράνιο Τόξο” κατηγορεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την πραγματοποίηση νόμιμων ασκήσεων εφέδρων στη περιοχή της Φλώρινας και την αναγραφή της φράσης “Μακεδονία είναι Μία και Ελληνική” στην αφίσα που τοιχοκολήθηκε από το Τάγμα Εθνοφυλακής Φλώρινας, που καλούσε εφέδρους σε πρόσφατη άσκηση στην περιοχή. Όπως είχε αποκαλύψει η zougla.gr η ανακοίνωση (20/5) του “Ουράνιου Τόξου” είχε αποτελέσει αντικείμενο ερώτησης («copy – paste») του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλή Κοροβέση, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Βοσκόπουλος κατά δημοσιογράφου

Το μέλος της γραμματείας του “Ουράνιου Τόξου”, Παύλος Βοσκόπουλος, ζήτησε  αποζημίωση 100.000 ευρώ από δημοσιογράφο του νομού Πέλλας, κατηγορώντας τον πως υποστήριξε σε δημοσίευμά του, πως : “είναι διορισμένος στη Νομαρχία Φλώρινας. Παρόλο που αμφισβητείται η εγκυρότητα του πτυχίου του από τα Σκόπια”.
Στην αγωγή του ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει πως η πρόσληψή του ως Πολιτικός Μηχανικός στη Νομαρχία Φλώρινας ήταν νόμιμη μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
“Με βάση το περιεχόμενο της σχετικής μήνυσης ο κ. Βοσκόπουλος διαψεύδει την πιθανότητα να είναι κάτοχος πτυχίου από το πανεπιστήμιο των Σκοπίων, εν τούτοις δε φαίνεται να προσκόμισε σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να υποστηρίξει όσα ισχυρίζεται σχετικά με τη συκοφαντική του δυσφήμιση” υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος, Σίμος Σταυρακίδης.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης