Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Μία ιδιαίτερα καίρια συνέντευξη, παραχώρησε στο zougla.gr ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Θόδωρος Φορτσάκης. Σχολίασε την πορεία των διαπραγματεύσεων, την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τη συνάντηση Σόιμπλε- Νταϊσελμπλουμ και το δυσμενές σενάριο για τη χώρα μας, που λέει πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση έως και τις 22 Απριλίου 2017, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός 4ου Μνημονίου. Τοποθετήθηκε για το εάν βλέπει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και πως θα ενεργήσει το κόμμα του, σε ενδεχόμενη ανάληψη εξουσίας απέναντι στα «νέα» μέτρα που θα υπογράψει «σήμερα» η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να εφαρμοστούν από την 1/1/2019. Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, μίλησε για τους συνταξιούχους, το αφορολόγητο, τα εργασιακά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τέλος, εξήγησε το πώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες η οικονομία με την παιδεία.

«Μετασχηματισμός» της ελληνικής οικονομίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεσήμανε πως υπάρχει ένας πολύ βαθύς «μετασχηματισμός» της ελληνικής οικονομίας και εξήγησε πως ήταν όταν η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση –τότε ΕΟΚ- και αργότερα στην ευρωζώνη, δεν αντιστοιχούμε με το μέσο «ευρωπαϊκό μοντέλο» οργάνωσης μιας οικονομίας. «Η ελληνική οικονομία, ήταν πολύ πιο αρχαϊκή. «Αυτός» ο μετασχηματισμός που «εκεί» στη Γαλλία και τη Γερμανία, έγινε τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, σ’ εμάς γίνεται «τώρα». Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς τώρα βιώνουμε την «πικρή» αυτή εμπειρία του «μετασχηματισμού». Δυστυχώς η Ελλάδα, είναι πολύ μικρή για ν’ αντιστρέψει μόνη της, αυτό το κύμα το οποίο κατακλύζει τον πλανήτη, όχι μόνον τη χώρα μας. Πιστεύω λοιπόν, πως ένα πολύ μεγάλο μέρος της κρίσης, οφείλεται και σ’ αυτό».

Και ασκώντας σκληρή κριτική κατά της Κυβέρνησης, τόνισε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν ήρθε στην εξουσία ενώ είχε υποσχεθεί πως θα λύσει τα προβλήματα, κάπως «αυτόματα», θυμάστε τα περί άμεσης κατάργησης των δεσμεύσεων κ.λ.π.. Όχι μόνον δεν το έκανε αλλά πήρε μία απόσταση από την πραγματικότητα, η οποία σήμερα έχει οδηγήσει στη δημιουργία καινούριων προβλημάτων. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε, αυτή είναι η όλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει».

Οι διαπραγματεύσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς ως αντιπολίτευση, δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Μαθαίνουμε ό,τι μαθαίνει όλος ο κόσμος από τις διαρροές ή από τις πληροφορίες των δημοσιογράφων», εξήγησε ο κ. Φορτσάκης. Παράλληλα επεσήμανε: «Αντιλαμβάνομαι πως αυτή τη στιγμή, οι διαφωνίες έχουν περιοριστεί σε συγκεκριμένο πεδίο κι επίσης, αντιλαμβάνομαι –όπως φαίνεται να έχει η κατάσταση- πως είναι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, που έχει ορισμένες αντιρρήσεις. Αυτές εστιάζονται στο ό,τι για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%, που επιμένει, θα πρέπει οι περικοπές που ζητούν οι δανειστές να γίνουν νωρίτερα. (Θυμίζω) πως το ΔΝΤ ήταν το πρώτο που επεσήμανε πως εάν επιμείνουμε σ’ αυτό το μεγάλο ποσοστό του 3,5%, τότε οι περικοπές θα πρέπει να έρθουνε νωρίτερα».

Και υπογράμμισε: «Δεν ξέρω ποια είναι η διαπραγματευτική ικανότητα της Κυβέρνησης, δεν ξέρω το τι έχουν πει μέχρι τώρα και δεν ξέρω πραγματικά το πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Αυτό που ξέρω, είναι ό,τι την ευθύνη των διαπραγματεύσεων –για δικό μας λογαριασμό- την έχει πάντοτε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα χρεωθεί «την επιτυχία ή την αποτυχία των διαπραγματεύσεων». Όταν δύο ομάδες είναι αντίπαλες, δεν φταίει αυτή που κερδίζει αλλά φταίει εκείνη που χάνει. Εάν, λοιπόν κερδίσουμε θα είναι πάρα πολύ θετικό εάν χάσουμε θα είναι πάρα πολύ αρνητικό».

»Αυτό που βλέπω πάντως, αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα, είναι πως είμαστε αρκετά «χαμένοι» μέχρι στιγμής και μάλιστα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αν είχαμε κλείσει νωρίτερα, αυτή τη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας.

»Σας θυμίζω πως όλα αυτά τα οποία, σήμερα, ζητούν οι δανειστές, (τονίζω) είναι περισσότερα, από εκείνα που ζητούσαν πριν από έξι μήνες. Εάν λοιπόν, πριν από έξι μήνες είχαμε πάει στην διαπραγμάτευση (με διάθεση) να βρούμε μία λύση, θα είχαμε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτά τα οποία «τότε» ήταν στη συζήτηση, ήταν αυτά «δυστυχώς», το τονίζω «δυστυχώς» που υπήρχαν, στο 3ο Μνημόνιο. Άρα, το συμπέρασμα είναι πως βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση», παρατήρησε και ανέφερε:

»Έχω ακούσει επανειλημμένα το Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, να διαβεβαιώνουν πως θα τελειώσει «αυτή η περίφημη αξιολόγηση» τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο… Μετά πήγαμε στον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο, το Μάρτιο και τώρα πάμε Απρίλιο, Μάιο… Εάν τα πράγματα στραβώσουν, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο και είναι πραγματικά «κρίμα» να ξαναζήσουμε την τραγωδία του 2015», προειδοποίησε ο κ. Φορτσάκης.

Ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

«Έχω την αίσθηση, πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες, για τον απλούστατο λόγο πως αυτή τη στιγμή, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πάρα πολύ πίσω (σε ποσοστά). Επομένως δε νομίζω, πως θα προσφύγουμε αυτήν την ώρα σε εκλογές και διαβλέπω πως οι διαφωνίες τις οποίες έχουν αυτή τη στιγμή με τους δανειστές, είναι μάλλον… μικρές… σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν», είπε σχετικά.

Και επικρίνοντας αυστηρά την Κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Νομίζω, πως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι μία «επικοινωνιακή παρουσίαση», που να συνδέει τα «καινούρια» βάρη –που έρχονται- με μία «δήθεν» αντιστάθμιση, που θα προέλθει αν επιτύχουμε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και με μέτρα που κατά κάποιο τρόπο θα ελαφρύνουν το χρέος. Νομίζω, πως αυτή είναι η επιδίωξη της, αυτήν την ώρα. Δε βλέπω, αυτή τη στιγμή, την κυβέρνηση διατεθειμένη να πάει σε εκλογές, αντίθετα τη βλέπω να επιμένει σ’ αυτή τη γραμμή την οποία έχει τώρα».

«Νομίζω πως αν πραγματικά αποτύγχαναν οι διαπραγματεύσεις, τότε, μάλλον μετά το καλοκαίρι θα είχαμε εξελίξεις, καθώς μέχρι τότε η χώρα «κρατάει», υπό την έννοια πως έχει ακόμα ορισμένα διαθέσιμα. Βλέπω, πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει αυτό το οποίο επιθυμεί», είπε με επικριτικό νόημα.

Οικονομία – Παιδεία

Ο κ. Φορτσάκης, τέλος αναφέρθηκε στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικού, σ’ εκείνους που έμειναν, στην Ελλάδα. Και εξήγησε το πώς η οικονομία με την παιδεία είναι «άρρηκτα» συνδεδεμένες.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αναπληρωτή Τομεάχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Επικρατείας, Καθηγητή κ. Θόδωρου Φορτσάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης