Σε κλίμα απόλυτου εκβιασμού από τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν μετ’ επιτάσεως τη δέσμευση της κυβέρνησης όσον αφορά τα σκληρά μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 20:30 το βράδυ, μετά από πέντε ώρες, εξήλθε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε ότι αύριο θα «δοθεί η συνέχεια».

Άφησε μάλιστα σαφείς αιχμές σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει λέγοντας: «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη επανάστασης από την εξαθλίωση που θα κατακάψει μετά την Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερος αποχώρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέφερε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου: Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω και θα παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω».

Χωρίς δηλώσεις εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετέβη στην Ιπποκράτους.

Σε ποια σημεία συμφώνησαν;

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ξανά στο Μαξίμου η τρόικα

Oλοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Τρόικα. Ο κ. Παπαδήμος είχε συναντήσεις με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και με τους εκπροσώπους της τρόικας, παρουσία των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Κουτρουμάνη, όπως διευκρίνισαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πυρετός συσκέψεων σε Ιπποκράτους και Συγγρού

Mετά την εξέλιξη αυτή, στις 21:30 ξεκίνησε η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, για να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει το κόμμα έναντι στις απαιτήσεις της τρόικα αλλά και να γίνει ενημέρωση των ανώτατων στελεχών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Λίγο μετά την έναρξη της σύσκεψης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μιχάλης Καρχιμάκης, επικοινώνησε με όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, από τα οποία ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα τις επόμενες ώρες. Επαφές με τους στενούς συνεργάτες θα έχει και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Καρατζαφέρης συγκάλεσε επίσης την κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ στις 22:30 το βράδυ της Κυριακής. Μάλιστα κατά την σύσκεψη ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε ανασχηματισμό και μίλησε για την ανάγκη κυβέρνησης τεχνοκρατών κι όχι πολιτικών λέγοντας «δεν πάει όλο αυτή η κατάσταση».

Τελεσίγραφο της τρόικα

Οι δανειστές, διά των εκπροσώπων τους, διεμήνυσαν ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα πρέπει να δοθεί μία απάντηση από τους αρχηγούς των κομμάτων στον πρωθυπουργό για το αν συμφωνούν επί της αρχής των μέτρων που προστάζει η τρόικα.



Ποιες είναι οι απαιτήσεις της τρόικα:

– χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα) απαιτώντας εδώ και τώρα 15.000 «εξόδους» από το δημόσιο

– ψαλίδι της τάξεως του 35% στις επικουρικές και 30% στο εφάπαξ- να πουληθούν τουλάχιστον 3 μεγάλοι οργανισμοί

– μείωση του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους αλλά για όσους ήδη εργάζονται με αυτές τις απολαβές

– κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Αν ισχύσει το τελευταίο σε συνδυασμό με τις κρατήσεις για επιδόματα αλληλεγγύης και φόρους, που είναι ήδη σε ισχύ και αγγίζουν σχεδόν ένα «μηνιάτικο», οι εργαζόμενοι θα φτάνουν να παίρνουν 11 μισθούς τον χρόνο!

Η κρίσιμη σύσκεψη

Η κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου που ξεκίνησε στις 15:30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε στις 20:30 το βράδυ. Μετά τις σκληρές πιέσεις των τροϊκανών για την εφαρμογή πολύ σκληρών μέτρων, που περιλαμβάνουν νέες απολύσεις και μειώσεις μισθών, οι αρχηγοί καλούνται να πάρουν πολύ συγκεκριμένες και επώδυνες αποφάσεις, όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε κυβερνητική πηγή.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς ξεκίνησε στις 15:30 το απόγευμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.

Με προσωπικές επιθέσεις κατά του υπουργού Οικονομικών εκ μέρους του Reuters το οποίο επικαλείται ανώνυμη κοινοτική πηγή, αλλά και με συνεντεύξεις ανωτάτων αξιωματούχων της Ε.Ε. όπως Ζαν Κλώντ Γιούνκερ στο Spiegel, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βερολίνο ασκούν μέχρι την τελευταία στιγμή αφόρητες πιέσεις για την πλήρη υποταγή της Αθήνας στις απαιτήσεις των δανειστών.

Απάντηση ΥΠΟΙΚ σε τηλεγράφημα του Reuters

Αναφορά ευρωπαίου αξιωματούχου, τον οποίο επικαλείτο σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters διέψευσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου, ο αξιωματούχος, που δεν κατονομαζόταν, ισχυρίστηκε ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευ. Βενιζέλος, δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην προσωπική του υποψηφιότητα για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ παρά στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

«Η ανώνυμη αυτή αναφορά φαίνεται γελοία, αν όχι ύποπτη σε όλους όσοι έχουν γνώση του καθημερινού προγράμματος του υπουργού Οικονομικών με τις μακρές σε διάρκεια συναντήσεις με την τρόικα, τις συνεχείς επαφές του με τους ομολόγους τους και τους επικεφαλής των οργάνων που συμμετέχουν στην τρόικα, τις συνεχείς συναντήσεις εργασίας με τον πρωθυπουργό, τις τηλεδιασκέψεις και τις αλλεπάλληλες επαφές με το IIF για το PSI», επισήμανε το Γραφείο Τύπου του ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του, που εστάλη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανέφερε ότι το δημοσίευμα «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης