Η προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αλλά και ριζικές αλλαγές που απαιτούνται στο σύστημα διοίκησης του κοινωνικού κράτους απασχόλησαν το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Στο Συμβούλιο, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Α. Λοβέρδος ανέφερε στους ομολόγους του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να ανταποκριθεί στον πυρήνα των κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, θέτοντας σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα: α) επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 έτη, με σκοπό να ενισχυθούν οι προσλήψεις των νέων και ειδικά των νέων γυναικών β) ενθάρρυνση της διατήρησης των θέσεων εργασίας γ) ενίσχυση των πρωτοβουλιών απασχόλησης στο πεδίο της περιβαλλοντικής ανάπτυξης και της κοινωνικής οικονομίας.

Ο υπουργός τόνισε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αδήλωτης «μαύρης» εργασίας θα γίνουν ασφυκτικοί, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα, ο Α. Λοβέρδος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει, εντός του 2010, τη δομική αλλαγή και τον εξορθολογισμό του. «Η νάρκη εξερράγη. Την πάτησε η χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός απασχόλησης απευθυνόμενος προς τον Τύπο. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ποσά για την κάλυψη των συντάξεων και των δώρων των εορτών έχουν τριπλασιαστεί το 2009. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι ενώ το 2008 απαιτήθηκαν 850 εκατ. ευρώ, φέτος απαιτούνται 2,5 δις ευρώ και σημείωσε πως αν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση, το 2010 το ποσό για την κάλυψη των συντάξεων θα ανέλθει στα 3,8 δις. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στην κοινωνική συνοχή ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να την ενισχύσει μέσω του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσω της αύξησης του επιδόματος ανεργίας και ενίσχυσης των κατωτέρων συντάξεων.

Αναφερόμενος στα ποσοστά ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου ανέρχεται στο 9,5%, ενώ η μερική ανεργία, ανέρχεται στο 6%. Σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο η μερική ανεργία κρύβει ορισμένες μορφές επισφαλούς απασχόλησης που αυξάνουν την κοινωνική ανασφάλεια. Ωστόσο, το 80% των μερικών απασχολουμένων επιθυμούν πλήρη απασχόληση, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων αλλά και των μερικώς ανέργων, επιθυμεί την πλήρη και ποιοτική απασχόληση. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης