Τη δημιουργία μιας πραγματικής αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία ζήτησε η Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Αντ. Σαμαρά.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ ανέπτυξε στον κ. Σαμαρά τις εκτιμήσεις της για την κατεύθυνση και τους στόχους που πρέπει να έχει η ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων η ΚΕΕ εκτιμά ότι χρειάζεται:

– Εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (που είναι βιώσιμες) από τις τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και έναρξη των αναγκαίων προγραμμάτων και δράσεων για την εισροή ζεστού χρήματος στην αγορά. Η στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας με συγχρηματοδοτούμενα συγκεκριμένα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα οποία είναι ήδη ενταγμένα στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων, κρίνεται επιβεβλημένη.

– Επανέναρξη του προγράμματος χορήγησης εγγυήσεων προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΤΕΜΠΜΕ (ως φάση ΙΙΙ).

– Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης και ψήφισης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε το γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και μετά από τα μέτρα που έλαβε ή αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία ότι θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και ότι η οικονομία θα οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ύφεση.
 
Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μονομερή. Αφορούν στο δημοσιονομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αγνοώντας την αναγκαία τόνωση και ανάπτυξη της οικονομίας, χωρίς την οποία η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη. Χρειάζονται και αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της ενεργού ζήτησης. Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα πολλών κυβερνητικών μέτρων, όπως η αύξηση των φορολογίας καυσίμων και η υπέρμετρη επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, και θεωρεί οικονομικά και κοινωνικά απαράδεκτη τη λήψη φορολογικών μέτρων και την περιοριστική εισοδηματική πολιτική που επιβαρύνουν τα μικρομεσαία εισοδήματα πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια καταπολέμησης των εκφυλιστικών φαινομένων της διαφθοράς, της σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης