«Βιώνουμε ιστορικές στιγμές, καθώς είμαστε σε ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του κατά την έναρξη της Συνόδου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης. Μαζί του, όμως, κλονίζεται και η ηγεμονία της ενιαίας σκέψης, η οποία επιβλήθηκε στον κόσμο μετά το 1989», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα είναι η στιγμή για μια μεγάλη αντεπίθεση των σοσιαλιστικών ιδεών και αξιών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η στιγμή για μια συνολική παρέμβαση που θα αλλάξει τους συσχετισμούς, που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία της απορύθμισης και θα βάλει στην ατζέντα νέους κανόνες».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς πρέπει να αναλάβει τις παρακάτω  πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    -Κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και αντικατάσταση του με ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    -Επαναφορά του άμεσου ελέγχου στην νομισματική πολιτική της ΕΕ και τον καθορισμό της από το Συμβούλιο Κορυφής, σε συνεργασία με το ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι από την Κεντρική Τράπεζα, με κριτήρια την ανάπτυξη, την απασχόληση και όχι τα μονεταριστικά δόγματα

    -Έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων

    -Επανεξέταση της απελευθέρωσης της αγοράς

    -Θέσπιση νέων κανόνων στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

    -Αύξηση του Κοινοτικού προϋπολογισμού σε πρώτη φάση, στο 5% του κοινοτικού ΑΕΠ

    -Επαναφορά του δημόσιου ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης