Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε ζωντανά όλες τις εξελίξεις του Eurogroup από τη ΔΤ

Με το πολυνομοσχέδιο να έχει «περάσει» από τη Βουλή, τα χαμόγελα… περισσεύουν στο επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών εν όψει του σημερινού άτυπου Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), που πραγματοποιούνται στην Αθήνα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Ζάππειο Μέγαρο έχει μετατραπεί σε «αστακό», με χιλιάδες αστυνομικούς να βρίσκονται σε κομβικά σημεία περιμετρικά του κτηρίου, επιτρέποντας την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μόνο σε όσους φέρουν διαπίστευση. Οι εργασίες του Eurogroup ξεκινούν λίγο μετά τις 09.00 το πρωί, ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται στις 12.30 το μεσημέρι περίπου, όταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν θα μιλήσει για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

Στα «μελανά» σημεία του προγράμματος, τα οποία θα περιλαμβάνονται στην έκθεση των δανειστών, εντάσσεται η περιορισμένη «απόδοση» στις αποκρατικοποιήσεις. Η πώληση του Ελληνικού δεν καλύπτει τις «αστοχίες» σε αυτόν τον τομέα, με τους Ευρωπαίους εταίρους να ασκούν έντονες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για μεγαλύτερη προσπάθεια και λιγότερες καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας. Το πρόγραμμα προβλέπει για το 2014 εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις από 1,3 δισ. ευρώ το 2013.

Στους δανειστές το… μπαλάκι

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποδέχεται χαμογελαστός τους 26 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το… μπαλάκι να βρίσκεται πλέον στην πλευρά των δανειστών.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και των εργατικών συνδικάτων, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ψήφισε τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα, περιμένοντας από τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έναρξη της συνεδρίασης είναι προγραμματισμένη για λίγο μετά τις 09.00 το πρωί. Η συζήτηση, παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα περιστραφεί γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι πέραν των όποιων θετικών σχολίων για την τήρηση των προαπαιτούμενων, η έκθεση των δανειστών θα ζητά περισσότερη προσήλωση στον στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9 δισ. ευρώ το 2014.

Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το ζήτημα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2016, καθώς και τα θέματα σύναψης νέου δανείου και ενεργοποίησης μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2018, για το οποίο οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 11,8 δισ. ευρώ παραμένει ορθάνοικτος, ωστόσο οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή θα καταβληθεί σε δόσεις (δύο ή τρεις) και με νέα προαπαιτούμενα.

Τι θα ανακοινώσει ο Όλι Ρεν

Στις δηλώσεις του, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, ο Όλι Ρεν αναμένεται να μιλήσει για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους εκταμίευσης της δόσης των 8,6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι τις 17 Απριλίου θα πρέπει να έχουν ληφθεί και οι σχετικές αποφάσεις στα εθνικά κοινοβούλια για την αποδέσμευση ποσού 6,4 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα.

Παράλληλα, τον Μάιο θα αποδεσμευτούν και δύο δόσεις από το ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ, ενώ ποσό 1,2 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Ιούνιο και άλλο 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων.

Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει μια νύξη για το μέλλον του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο νέας απομείωσης του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης