Αν και δημοσιεύματα του Τύπου στις δύο χώρες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει παρασκηνιακά αποδεχτεί το «Gorna Makedonija» ως πιθανή λύση στο θέμα της ονομασίας, ο ίδιος δημόσια εξακολουθεί να παραμένει αδιάλλακτος και σταθερός στη θέση που είχε εκφράσει για το όνομα, αλλά κυρίως για την επικύρωση της όποιας συμφωνίας με δημοψήφισμα.

«Δεν είμαι ένας από τους πολιτικούς εκείνους που αλλάζουν τις δηλώσεις τους πριν και μετά από τις εκλογές», τονίζει σε συνέντευξή του στο «ΜΙΑ» ο Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγορώντας πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους, αλλά και πανεπιστημιακούς που έχουν ταχθεί υπέρ ενός συμβιβασμού, πως «παρακινούνται» από την Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αν και αναγνωρίζει πως ο δρόμος της χώρας του προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε περνάει μέσα από την Ελλάδα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως «ονειρεύονται νίκες» με στόχο να παραμείνουν στην εξουσία για πολύ καιρό.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Νίκολα Γκρούεφσκι επανέλαβε πως οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, θα επικυρωθεί από το λαό της χώρας του με δημοψήφισμα. «Η ουσία αυτού του συμβιβασμού είναι μία σοβαρή ερώτηση. Πόσο θα μας κοστίσει, πόσο θα διακινδυνεύσει την ταυτότητά μας και πολλές άλλες λεπτομέρειες που είναι θέματα για τα οποία πιστεύω πως οι πολίτες θα πρέπει να ρωτηθούν», τονίζει συγκεκριμένα,  συμπληρώνοντας πως θα προηγηθεί το δημοψήφισμα και μετά η υπογραφή της όποιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Ενόψει της επίσκεψης του Μάθιου Νίμιτς, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δηλώνει πως ο Κώστας Καραμανλής δε θέλει  να «κλείσει» άμεσα το θέμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής. «Μετά το Βουκουρέστι, που οι νότιοι γείτονές μας παρουσίασαν ως “θρίαμβο”, ακολούθησαν διάφορες ενέργειες που δε συμβάλλουν στο θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Παρόλα αυτά, βλέπω την επίσκεψη του κ. Νίμιτς σα μια καλή ευκαιρία να υπάρξει πρόοδος, αν και επιμένω πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί  γρήγορη και δίκαιη λύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Νίκολα Γκρούεφσκι, εκτίμησε πως μετά από 40 χρόνια οι Έλληνες θα «ντρέπονται» για όσα έχουν κάνει οι πολιτικοί τους στη «Μακεδονία», τη χώρα του δηλαδή. «Η σημερινή γενιά πολιτικών της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει τις αδυναμίες στη αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων της χώρας, έχει δημιουργήσει υστερία μεταξύ των πολιτών για το θέμα της ονομασίας, που πλέον δεν μπορεί να την ελέγξει. Είναι θλιβερό. Πιστεύω πως μία μέρα θα ντρέπονται για αυτό», καταλήγει ο Νίκολα Γκρούεφσκι, που κάνει γνωστό πως φέτος δε θα έρθει για διακοπές στην Ελλάδα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης