Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση Siemens.  

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ενημέρωσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια, σχετικά με το αίτημα προς την Ολομέλεια Εφετών για τον ορισμό Εφέτη Ανακριτή στην υπόθεση της Siemens Ηellas.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές ότι με αυτή την κίνηση η πλευρά της ελληνικής Δικαιοσύνης παρουσιάζει την τοποθέτηση Εφέτη Ανακριτή ως αναβάθμιση της έρευνας, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης του σκανδάλου που έχει κλονίσει συθέμελα το πολιτικό σύστημα με τις εκατέρωθεν κατηγορίες για χρηματισμό των δύο κομμάτων εξουσίας – της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν κρύβει εντούτοις τη δυσαρέσκειά της από πρωτοβουλίες, ενέργειες ή παραλείψεις του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού. Αναφέρουν χαρακτηριστικά την μη έκδοση ενταλμάτων προσωποκράτησης, που διευκόλυναν στη φυγή Χριστοφοράκου – Καραβέλα, αλλά και το φιάσκο στα μάτια της κοινής γνώμης με τις συλλήψεις και προφυλάκιση των παιδιών του καταζητούμενου Καραβέλα.

Ωστόσο, δικαστικοί κύκλοι τονίζουν στη zougla.gr ότι, ανεξάρτητα από τα λάθη που σίγουρα διέπραξε, ο κ. Ζαγοριανός χειρίστηκε την υπόθεση με πάθος και σε ικανό βαθμό αποτελεσματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντικατάστασή του από εμπειρότερο Εφέτη Ανακριτή σε αυτή τη χρονική στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε κρίσιμες καθυστερήσεις, ενώ πολλά μέτωπα της υπόθεσης σε δικαστικό επίπεδο είναι ανοιχτά. Σε πολιτικό επίπεδο, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη «βολεύει» τον Κώστα Καραμανλή, σε περίπτωση που προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εφόσον είναι δεδομένο πως για το επόμενο χρονικό διάστημα στη υπόθεση Siemens θα υπάρχει σιγή ασυρμάτου μέχρι να ενημερωθεί ο νέος Εφέτης Ανακριτής.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σχετικά με τις δικονομικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens-Χριστοφοράκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η κυβέρνηση αυτό που ήθελε το έχει ήδη πετύχει, δηλαδή τη συσκότιση της περιόδου 2004-2007 και την απόκρυψη της αλήθειας. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις της υπόθεσης ήταν «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα της ΝΔ. Η ΝΔ κρύβεται πίσω από αυτές. Τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα από τώρα και στο εξής μικρή έχουν σημασία και αξία”.
 

Και έρευνα για πιθανά πειθαρχικά αδικήματα του Ν. Ζαγοριανού
 
Σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, που πληροφορήθηκε την ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από δημοσιογράφο, τηλεφωνικά,  διενεργείται πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, από τον προϊστάμενο της επιθεώρησης δικαστηρίων Ιω.Παπανικολάου, Α’ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Παπανικολάου ερευνά αυτεπαγγέλτως αν ο κ. Ζαγοριανός διέπραξε πειθαρχικά αδικήματα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Μεταξύ άλλων ερευνάται αν διέπραξε παράβαση καθήκοντος με τη μη χορήγηση όλων των εγγράφων της δικογραφίας στους κατηγορουμένους, σύμφωνα με το άρθρο 101 ΚΠΔ, με το επιχείρημα ότι δεν τους αφορούν.
 
Επίσης, εξετάζεται αν υπερέβη τα όρια της διακριτικής του ευχέρειας με τη μη έγκαιρη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Μ. Χριστοφοράκου και Χρ. Καραβέλα, με αποτέλεσμα και οι δύο να διαφύγουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, διερευνάται αν χειραγωγήθηκε από άλλους και εάν ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα τη δικαστική του συνείδηση. Και το γεγονός όμως ότι δεν συμπεριέλαβε στο ένταλμα Χριστοφοράκου πράξεις της περιόδου 2004-2007, αποτελεί αντικείμενο ελέγχου, καθώς  η παράληψή του αυτή, φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος , σύμφωνα με το γερμανικό Δίκαιο για πλημμεληματικές πράξεις και να μη μπορεί να δικαστεί στη χώρα μας για την ίδια περίοδο. Στο μεταξύ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν.Κανελλόπουλος διενεργεί ποινική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του ιδίου ανακριτή με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του οι κατηγορούμενοι Ιωάννης Σκαρπέλης και Ηλίας Γεωργίου. Ο συνήγορος του Ηλ. Γεωργίου, Άγγελος Πάρσαλης, χαρακτήρισε την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον ορισμό εφέτη ανακριτή ύστερα από 14 μήνες δικαστικά και πολιτικά επιβεβλημένη που βοηθάει την ελληνική Δικαιοσύνη να ανακτήσει το τρωθέν διεθνώς κύρος της.

(Πρώτη καταχώρηση: 1 Σεπτεμβρίου 2009, 12:14)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης