Αυτή είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015, 19:59


Διαβουλεύσεις μέχρι και το «παρά ένα» διεξάγονται μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης και των θεσμών, καθώς το πρωί της Τρίτης, το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει την λίστα των μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες.

Με non paper το Μαξίμου, εν μέσω διαφωνιών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τους δανειστές, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η Αθήνα προς τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη για την έγκριση ή μη.Σε περίπτωση που η πρόταση απορριφθεί θα γίνει έκτακτο Eurogroup μέσα στην ημέρα.

Στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:


1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

5. Δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία - Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο πεδίο της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού και για μέτρα που προβλέπουν την περαιτέρω ανεξαρτησία Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.

Για το ασφαλιστικό γίνεται λόγος για διασφάλιση βιωσιμότητας, χωρίς όμως να προβλέπονται χρονοδιαγράμματα και χωρίς να υπάρχει αναφορά σε πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, δεν γίνεται αναφορά σε επαναπροσλήψεις (αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό) ενώ προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση ασθενέστερων από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Το ερώτημα που προκύπτει, αφορά κυρίως στις προτάσεις που δεν είναι κοστολογημένες και δεν προβλέπονται οι πηγές χρηματοδότησής τους, μία κίνηση που είναι αντίθετη στη λογική της κατ΄αρχήν συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, την Τρίτη (11.00) θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ενώ θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.Γράψε-σβήσε...

Ο Γιάνης Βαρουφάκης «έγραφε και έσβηνε» τη λίστα το Σαββατοκύριακο, όντας σε ανοικτή γραμμή με Μαξίμου και Βρυξέλλες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να θεωρεί «μονομερή ενέργεια» τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια και τις 100 δόσεις. Αν επιμείνει μέχρι τέλους, το πρόβλημα για την κυβέρνηση θα είναι μείζον.

Τις τελικές προτάσεις που θα υποβάλει ο κ. Βαρουφάκης, να κληθεί να εγκρίνει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup την Τρίτη ενώ απομένει – αν όλα πάνε καλά – και η έγκριση της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, από τη γερμανική Βουλή.

Τα ανοιχτά μέτωπα...

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει έναν διμέτωπο, εντός και εκτός Ελλάδος.

- Τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Από τον Μανώλη Γλέζο μέχρι τη Σοφία Σακοράφα, τον Γιάννη Μηλιό, την Μαρία Μπόλαρη και από την Αριστερή Πλατφόρμα μέχρι τον Λαπαβίτσα, τον Κατρούγκαλο και τον Μητρόπουλο, οι φωνές αμφισβήτησης για την διαφαινόμενη συμφωνία και τα επικριτικά σχόλια για απόσταση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, πληθαίνουν.

- Τις αντιδράσεις κυρίως στη Γερμανία, που δείχνουν ότι «τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει».

Το Βερολίνο ρίχνει λάδι στη φωτιά καθώς ανάβει... κόκκινο φως σε δύο σημαντικές -για την κυβέρνηση και την Ελλάδα- ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα οι Γερμανοί ζητούν να μην προχωρήσει η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο.

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε πως θα δοθεί στην Ελλάδα κάποια ευελιξία, όμως ο πυρήνας του προγράμματος δεν μπορεί να αλλάξει. «Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην κάνει τίποτα χωρίς την συνεργασία των θεσμών, όπως εκφράστηκε στη συμφωνία του Eurogroup την Παρασκευή» είπε με έμφαση.

Ο Γερμανός αξιωματούχος διευκρίνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και οι θεσμοί εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο τους, ενώ σημείωσε πως όταν θα υπάρξει τελική συμφωνία αναμένεται να δοεθί στην Αθήνα μία ευελιξία ώστε να προσθέσει και τις δικές της μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί.

«Μια προκαταβολή εμπιστοσύνης στην Αθήνα θα ήταν εντελώς ανάρμοστη, αν ληφθούν υπόψη οι εμπειρίες που είχαμε μαζί τις τις τελευταίες εβδομάδες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών σε θέματα οικονομίας Χανς Μίτελμπαχ.

Πιο αιχμηρός, ο εκπρόσωπος του CDU Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, χαρακτήρισε αντιπαραγωγική την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της υπό τους όρους του ευρώ.

Ο σοσιαλδημοκραάτης ΥΠΕΚ Στάινμάγιερ διεμήνυσε: «Η Ευρώπη πήρε μια ανάσα, τίποτα περισσότερο και σίγουρα όχι ακόμη μια λύση. Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης της Αθήνας. Ξεκάθαρα: ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει στην ΕΕ πώς η Ελλάδα θέλει να ανταποκριθεί στις δικαιολογημένες προσδοκίες των πιστωτών». Παραμένοντας πιστός στο δόγμα «βοήθεια με αντάλλαγμαμεταρρυθμίσεις» ο Στάινμάγιερ διευκρινίζει ότι «αν η Αθήνα θέλει αλλαγές σε μεμονωμένα σημεία, αυτό είναι εντάξει, αλλά αν οι αλλαγές οδηγούν σε επιπλέον δαπάνες, τότε θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση σε άλλα σημεία ή να στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων». Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel, υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε καταψηφίσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας και υποστήριξε ότι από τότε όλες οι επιφυλάξεις του έχουν επιβεβαιωθεί.

Ακόμη και οι «Πράσινοι», που διάκεινται αρνητικά στην πολιτική λιτότητας της Άνγκελα Μέρκελ και ζητούν «ανάσες» για την Ελλάδα, διατυπώνουν ενστάσεις για την τακτική της Αθήνας. «Με τις κραυγές δεν γίνεται πολιτική, ιδίως όταν πίσω από αυτές δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα» τόνισε ο εκπρόσωπος τους σε θέματα προϋπολογισμού Μάνουελ Σάρατσιν. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «τεράστιο λάθος», την κίνηση της Ελλάδος να θέσει άμεσα στο τραπέζι το «κούρεμα». «Είμαστε και εμείς υπέρ της αναδιάρθρωσης, και μάλιστα μιας πολύ γενναίας. Όμως ένας οφειλέτης θέτει τέτοιο θέμα μόνο αφού πάρει τις εκκρεμούσες δόσεις, ποτέ προηγουμένως» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015, 21:26