Επί του πιεστηρίου βρίσκεται, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, το τελικό σχέδιο της συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές, με το Μέγαρο Μαξίμου να καταλήγει στο πακέτο μέτρων που προτίθεται να λάβει, προκειμένου να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης προς τη χώρα.

Αισιοδοξεί για συμφωνία η Αθήνα, επιμένουν για μέτρα οι Ευρωπαίοι, κλειστά τα χαρτιά του κρατά το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, οι δανειστές δείχνουν να κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, κάνοντας λόγο για μεγάλο κενό που πρέπει να καλυφθεί προτού οι δύο πλευρές δώσουν τα χέρια.
Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα του ΦΠΑ, με τους θεσμούς να εμμένουν στους δύο συντελεστές, ενώ η κυβέρνηση προσδοκά σε φόρο τριών ταχυτήτων (7%, 14% και 22%), προκειμένου να αποφευχθεί αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Στον αντίποδα, κερδισμένη φαίνεται να βγαίνει η κυβέρνηση στη μάχη των Βρυξελλών, όσον αφορά στο πεδίο των εργασιακών ζητημάτων, καθώς η απαίτηση της Αθήνας για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις (φθινόπωρο του 2015 και άνοιξη του 2016) φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τους εταίρους. Όπλο στα χέρια της κυβέρνησης φαίνεται να αποτελεί η σχετική έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Συμφωνία στα εργασιακά, συμβιβασμό στο ασφαλιστικό, “μάχη” για τον ΦΠΑ “βλέπει” το Μαξίμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Επιπλέον, η Αθήνα δείχνει να κλείνει «αναίμακτα» -προς το παρόν τουλάχιστον- το ασφαλιστικό, καθώς σε αναστολή τίθεται μέχρι το 2017 η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεσμεύεται να εκσυγχρονίσει το ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, έπειτα από τη διενέργεια αναλογιστικών μελετών. Παράλληλα, μπαίνει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ανοικτό παραμένει το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, καθώς η απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών εντοπίζεται στο 1 δις ευρώ, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του. ΦΠΑ και περιστολή δαπανών είναι οι «μαγικές» λέξεις που φέρεται να γεφυρώνουν το χάσμα.
Διαφορετική προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με τους εταίρους να μην συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης, η οποία προσδιορίζει στα 600 εκατ. ευρώ τις εισροές από το συγκεκριμένο μέτρο.
Τέλος, όπως αποκαλύπτουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας της διαπραγμάτευσης ακούει στο όνομα ΔΝΤ, καθώς η τελική στάση του Ταμείου παραμένει αδιευκρίνιστη. 
Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι «όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν μέσα στις προσεχείς ημέρες».
Πιο συγκρατημένη… έως απαισιόδοξη εμφανίζεται η πλευρά των εταίρων, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρεί ότι… η συμφωνία «κείται μακράν», καθώς, όπως επισημαίνεται, τα αγκάθια παραμένουν σε όλους τους τομείς της διαπραγμάτευσης.
Κύκλοι των δανειστών διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι χρήματα δεν πρόκειται να εκταμιευθούν προτού προκύψει ολοκληρωμένη συμφωνία. 
Όσον αφορά στον ΦΠΑ, οι θεσμοί επιμένουν στο μοντέλο των δύο ταχυτήτων, ενώ επισημαίνουν ότι στο ασφαλιστικό έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος
Εξάλλου, στα εργασιακά ζητήματα κάνουν λόγο για τεράστια απόσταση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος.
Τέλος, οι δανειστές υπογραμμίζουν ότι ακόμη κι αν δεχτούν το αίτημα της Ελλάδας για χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα, στο 1% του ΑΕΠ, αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα 3-4 δις ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «καμία συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου», επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να τα βρουν το αργότερο έως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου.
«Οι Έλληνες συνομιλητές μας μας έχουν πει ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στο ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει, όμως δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς αυτή η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή επιπλέον περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης