«Η Ελλάδα καταγγέλλει με τη σειρά της τις επιθέσεις ενάντια στη Συνθήκη Σένγκεν», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Agence Europe για το πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, η οποία, παράλληλα, φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε την Τετάρτη ενώπιον της επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρετε στο δημοσίευμα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αντέδρασε στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί την επόμενη του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαρκοζί αναφέρθηκε και πάλι με επιτιμητικό τρόπο στην κατάσταση των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Ο Έλληνας υπουργός απέρριψε την πρόταση ορισμένων χωρών να αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν, ενώ αναφερόμενος στις προτάσεις για επανεισαγωγή εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα κάποιων χωρών τις χαρακτήρισε ως «απομονωμένες» και τα σχετικά σχόλια του κ. Σαρκοζί ως «απαράδεκτα».
Παράλληλα, τόνισε ότι κάθε άτομο που θα διασχίσει τα σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα μπορεί να κρατείται σε ειδικό κέντρο και στη συνέχεια να επαναπροωθείται, εφόσον το αίτημά του για παροχή προστασίας δεν είναι θεμελιωμένο.

Η Ελλάδα, σχολιάζει το δημοσίευμα, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου που έχει ως στόχο να εναρμονίσει τη χώρα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασύλου ενώ έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ειδικών υποδομών και κέντρων κράτησης για τους αιτούντες άσυλο. Το πρόβλημα με τη χώρα είναι ότι αποτελεί την πύλη εισόδου του 90% των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μέσω της περιοχής του Έβρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία από την πλευρά της αρνείται να υπογράψει τη Συνθήκη επανεισδοχής με την Ε.Ε. ζητώντας ως αντάλλαγμα να συναινέσουν οι 27 στο άνοιγμα του διαλόγου για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα θα συζητηθεί την Πέμπτη στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης