Μόνο κάποιες ώρες έχει η κυβέρνηση για να κλείσει εκκρεμότητες και να βρεθεί πιο κοντά στην εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως κίνηση «ματ» -έστω και καθυστερημένα- θεωρείται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που εισάγεται άρον-άρον εντός της ημέρας στη Βουλή για να ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενδεχομένως την Παρασκευή πριν από την ανακοίνωση των stress tests.

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εισάγεται άρον-άρον εντός της ημέρας στη Βουλή για να ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντοςΗ κατάθεσή του στη Βουλή θα αποτελέσει ένα σημαντικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης εν όψει του EuroWorking Group που συνεδριάζει το απόγευμα για να ελέγξουν οι τεχνοκράτες της Ευρώπης τα βήματα προόδου της Ελλάδας ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράλληλα θα κατατεθεί, προφανώς εντός της ημέρας, και το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα με στόχο να ψηφιστεί έως το Σάββατο.

Με την κατάθεση αυτών των δύο νομοσχεδίων η κυβέρνηση θα καλύψει τον δρόμο και προσδοκά να περάσει απόψε το crash test στο EuroWorking Group, αν και σύμφωνα με το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής υπολείπονται ακόμα περίπου 10% των προαπαιτούμενων. Ο δύσκολος δρόμος όμως που έχει καλυφθεί μέχρι τώρα δημιουργεί αέρα αισιοδοξίας στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο εκτιμά ότι θα δοθεί το «οκ» από τους τεχνοκράτες, ώστε τα χρήματα να εκταμιευθούν με απόφαση του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Τα «αγκάθια»

Φρούδες ελπίδες ή βάσιμη αισιοδοξία… μένει να διαπιστωθεί, καθώς τα «μαύρα σημεία» στο εσωτερικό πεδίο αλλά και με τους δανειστές παραμένουν κυρίως όσον αφορά στα «κόκκινα δάνεια», στο εύρος της ομπρέλας προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, στην επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή στην εύρεση ισοδύναμων 300 εκατομμυρίων ευρώ και στις οξείες αντιδράσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

«Κόκκινα δάνεια», ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, προστασία πρώτης κατοικίας και ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων συνεχίζουν να αποτελούν «αγκάθια» στη διαπραγμάτευσηΚυβερνητικές πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι στο θέμα των «κόκκινων δανείων» υπάρχει στο βάθος του τούνελ μια ελπίδα συμβιβασμού κάπου στη μέση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει προβεί τις τελευταίες ημέρες σε διπλωματικές κινήσεις και επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε να μη συνδέεται άμεσα τουλάχιστον η πρώτη αξιολόγηση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Μάριο Ντράγκι χαρακτηρίζονται ως σύμμαχοι, καθώς κινούνται αυτήν τη στιγμή σε μια πιο ελαστική γραμμή σε σχέση με τη σκληρή στάση που εξακολουθούν να κρατούν οι Μέρκελ και Σόιμπλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά της, η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις κοινοτικές και ελληνικές αρχές και εκτιμά ότι σύντομα οι τεχνικές ομάδες θα καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση, ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης