Στην κλήτευση των μαρτύρων του ΚΥΣΕΑ που έλαβε τις κρίσιμες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα επιμένει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, θεωρώντας αναγκαία την παρουσία τους στη δίκη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού ζήτησαν, επίσης, να προσέλθουν για να καταθέσουν ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, προκειμένου να εξηγήσουν στο δικαστήριο θέματα που σχετίζονται με τη σύμβαση των υποβρυχίων. Παράλληλα, ζήτησαν την κλήτευση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για την υπόθεση των TOR-M1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα ήταν επωφελή και για την απόφαση προμήθειάς τους υπήρχε συνευθύνη όλων των μελών του ΚΥΣΕΑ, που γνώριζαν τον πλήρη φάκελο των τεχνικών και οικονομικών δεδομένων των συμβάσεων.

Αυτό, ωστόσο, που θα πρέπει να απαντηθεί είναι – όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι του προφυλακισμένου πρώην υπουργού – γιατί οι συμβάσεις που έκανε ο κ. Τσοχατζόπουλος έμειναν ανεκτέλεστες.

Νωρίτερα, το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ενστάσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου με βασικότερη αυτή περί εξάλειψης του αξιόποινου. Το Εφετείο στηρίχθηκε ιδιαίτερα στον νέο νόμο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με τον οποίο προβλέπεται ότι η άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα αυτό δεν προϋποθέτει τη δίωξη του υπαιτίου και για τη βασική πράξη, που είναι αυτή της δωροδοκίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, δεν είναι ορθό να απαλλάσσεται ο υπαίτιος της δεύτερης πράξης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος επειδή το βασικό αδίκημα (δωροδοκία) έχει παραγραφεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, σύμφωνα με τους δικαστές, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν συνδέεται με τα υπουργικά καθήκοντα και, άρα, δεν εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Έτσι, αποτελεί αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων και η εξέταση του αδικήματος ούτε απαγορεύεται από το Σύνταγμα και ούτε συνιστά παρέμβαση της δικαστικής στη νομοθετική εξουσία.

Για τη μόνη ένσταση που επιφυλάχθηκε το δικαστήριο ήταν αυτή της Βίκυς Σταμάτη, που – σημειωτέον – ούτε σήμερα προσήλθε στο δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία μέρος του αδικήματος φέρεται να τελέστηκε στην Ελβετία. Το γεγονός αυτό κάνει τον δικηγόρο της κα Σταμάτη, Αλέξη Κούγια, να αισιοδοξεί πως αυτήν τη φορά θα έχει θετική έκβαση η αίτηση αποφυλάκισης της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, προκειμένου να μπορέσει να είναι κοντά στο ανήλικο παιδί της.

Η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου διεκόπη για αύριο.

Διαβάστε επίσης: Συνέχεια στη δίκη του Άκη, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 08:49

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης