Την ύπαρξη Plan B σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κατά την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, η οποία μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Οι επιπτώσεις του Grexit θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους, όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις»Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δραματικό πρώτο οκτάμηνο του 2015, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση «είχε ζητήσει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί εκτός ευρωζώνης». Μάλιστα, προσέθεσε ότι αυτά που διάβασε σε εκείνη τη μελέτη επιβεβαίωσαν τη θέση του για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους, όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις». «Οι μεροκαματιάρηδες, οι άνθρωποι του μόχθου, όσοι είχαν επιλέξει να αφήσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες θα είχαν υποστεί καταστροφή».

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, επίσης, τις προσπάθειες δανεισμού από χώρες εκτός ευρωζώνης (Ρωσία, Κίνα) προκειμένου, όπως είπε, «να έχουμε μία ανάσα κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης και όχι για να καλύψουμε προφανώς τις συνολικές ανάγκες δανεισμού».

Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε κυβερνητική προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μίας τέτοιας μορφής προετοιμασίας» ανέφερε, σημειώνοντας ότι μία επιλογή για παράλληλο νόμισμα ή IOUs θα μετέτρεπε τη χώρα σε «failed state».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενος, δε, την πρόσφατη αναφορά του πρώην προέδρου της ΝΔ  Ευ. Μεϊμαράκη στην ανάγκη Plan Β, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα θα έπρεπε να έχει ένα θεωρητικό εναλλακτικό σχέδιο ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου. Κακώς κάποιοι επιχειρούν να επενδύσουν πολιτικές επιδιώξεις σε θεωρίες περί κινητοποίησης ή εμπλοκής του στρατού, προσέθεσε.

Για τις «απώλειες» από τη διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στο κόστος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ανοησίες» την εν λόγω συζήτηση, καθώς, όπως υποστήριξε, συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. «Να δούμε όχι τις προβλέψεις αλλά τα πεπραγμένα» ανέφερε, εξηγώντας ότι την περίοδο 2011-2013, οι στόχοι έπεσαν έξω κατά 17,5% του ΑΕΠ.

Η χώρα υπέστη μία τρομακτική υποανάπτυξη από το 2008, έχασε τα 2/3 των επενδύσεων και το 25% του ΑΕΠ, «αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών της περιόδου» προσέθεσε, εκτιμώντας ότι οι τωρινές προβλέψεις να είναι ρεαλιστικές, να καταστούν πραγματικότητα γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. ως το τέλος του 2016.

«Ήμασταν ρομαντικοί στις προσδοκίες μας για την Ευρώπη»Υποστηρίζοντας την επιλογή για την υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία χρηματοδοτείται η χώρα σε σχέση με αυτά που θα λάμβανε από τις αγορές, σημειώνοντας ότι μόνον από τη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού η χώρα εξοικονομεί δύο δισ. ετησίως.

Παράλληλα, μιλώντας απολογιστικά για την διαπραγμάτευση, τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε φτάσει σε σημείο υψηλής προετοιμασίας, ωστόσο, όπως είπε, υπήρχε η εκτίμηση ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος. «Ήμασταν ρομαντικοί στις προσδοκίες μας για την Ευρώπη. Πολλές φορές είσαι αναγκασμένος να διαλέγεις ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές την καλύτερη δυνατή. Πλέον έχω καλύτερη επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα» σημείωσε.

«Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό, πρέπει να αφυπνιστεί. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο τεμπέλης Νότος αλλά η ακροδεξιά και ο απομονωτισμός. Σωστά εκτιμήσαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος. Δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει έξι μήνες την επαφή με τους εταίρους. Γιατί είχε υπογράψει μια συμφωνία που δεν έβγαινε. Ο κ. Σαμαράς είχε μπροστά του την πέμπτη αξιολόγηση, ήταν απίθανο να τη φέρει πολιτικά εις πέρας. Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος. Αναμφισβήτητα περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς. Περάσαμε τον κάβο της 1ης αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Υπάρχουν πληγές στο κοινωνικό σώμα και όλοι μας πρέπει να τις επουλώσουμε. Πλέον υπάρχει πραγματική προοπτική ανάκαμψης για πρώτη φορά, τόνισε.

Για τον ένα χρόνο διακυβέρνησής του

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον πρώτο χρόνο της θητείας του, τονίζοντας ότι το να είναι κανείς στην κυβέρνηση της χώρας έχει στην πράξη πολύ μεγάλη διαφορά από ό,τι νομίζει ότι μπορεί να σημαίνει. «Έγινα πρωθυπουργός την πιο δύσκολη συγκυρία. Σε ενάμιση χρόνο πέρασα ως πρωθυπουργός όσα δεν έχει περάσει κανένας πρωθυπουργός από τη δικτατορία έως σήμερα».

Για το δημοψήφισμα και τα capital controls

Αναφερόμενος στις δραματικές ημέρες του δημοψηφίσματος και της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η συμφωνία που τέθηκε προς ψήφιση ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση». «Μας οδηγούσε στην ανάγκη για νέο δανεισμό, ενώ πετύχαμε μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε: Υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και χωρίς πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Όσον αφορά στα capital controls, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο διοικητής της ΤτΕ τα ζητούσε από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία. Η αβεβαιότητα κράτησε μήνες. 

Στο δημοψήφισμα μας υποσχέθηκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στα capital controls, συμπλήρωσε.

Για ιδιωτικοποιήσεις, ΟΛΠ και Cosco

Όσον αφορά το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά για το θέμα του ΟΛΠ και την «εμπλοκή που προέκυψε με την Cosco την παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δημιουργήθηκε «πολύ κακό για το τίποτα». 

Παράλληλα, υποστήριξε τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού Θοδωρή Δρίτσα, τονίζοντας ότι προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις, ενώ είπε ότι η μετάφραση της συμφωνίας στα ελληνικά δημιουργούσε νομικά ζητήματα. Θέλαμε ο νόμος να στέκει, δεν υπήρξαν άλλωστε αλλαγές. Το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει ένα μήνα πριν, υπογράμμισε. Ο Κώστας Καραμανλής άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα. Τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, πρόσθεσε.
 
«Βρήκαμε ιδιωτικοποιήσεις συμφωνημένες. Ελληνικό, Αεροδρόμια. Το δίλημμα ήταν να τις ακυρώσουμε και να κάνουμε καλύτερες συμφωνίες ή να αναζητήσουμε καλύτερους όρους και άμεσες επενδύσεις. Στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό. Και πάει όλο στο χρέος. Όμως πετύχαμε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το κριτήριο μας είναι αν θα έχουν όφελος τα λαϊκά στρώματά. Όχι αυτοί που βγάζουν τα λεφτά τους έξω και πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους».

Για την αντιπολίτευση

«Η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη διαμαρτυρία. Συνολική στρατηγική αντίθεσης. Ο ¨Άδωνις παραμένει ακόμα στο ΛΑΟΣ. Έχουν ευθύνες για την πορεία του τόπου και από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Μητσοτάκη, ζητάνε εκλογές. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών».

Για τις επενδύσεις

«Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων. Πρέπει να δημιουργήσει και άλλα. Ταχύτερη δικαιοσύνη (και πραγματική δικαιοσύνη, όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα), φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές. Καταπολέμηση της διαφθοράς. Με τον αναπτυξιακό νόμο δίνουμε 12 χρόνια σταθερής φορολογίας.

Οι επενδυτές δεν βάζουν θέμα μισθών. Θέλουν σταθερό φορολογικό, γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης, χτύπημα της διαφθοράς, σοβαρή δημόσια διοίκηση. Στοχεύουμε σε επενδυτές που θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο. Εκτός από τον τουρισμό και την ενέργεια, νέος τομέας επενδύσεων πρέπει να είναι η έρευνα και η τεχνολογία.»

Για τον εκλογικό νόμο

«Δεν φέρνουμε αργά τον εκλογικό νόμο. Στην πρώτη διακυβέρνηση, εντολή μας ήταν η διαπραγμάτευση. ΟΙ δεύτερες εκλογές έγιναν για πρώτη φορά με την συμφωνία στο τραπέζι. Μετά κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση. Τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της αριστεράς. Έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, με κόμματα του 40-45%

Απλή αναλογική χρειάζεται για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση. Δεν ήταν εύκολη απόφαση η απλή αναλογική. Η ενισχυμένη μας ενισχύει, λόγω «χαμένης» ψήφου. Έχει κόστος. Αλλά ο τόπος χρειάζεται αλλαγές.

Η κεντροαριστερά έλεγε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. Η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση, Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πως σκεφτόταν η Φώφη, αλλά τι έκανε. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα.

Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικοροϋπολογισμούς,. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα. Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς.

Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει. Δεν συνυπολογίζουμε τις ψήφους της ΧΑ. Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Ώριμη σκέψη η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητές. Χρειάζονται αλλαγές σε ώριμα θέματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ζητούμενο η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Τ

ο δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική. Χρειάζεται σταθερή περίοδος κυβερνήσεων. Να κρίνεται μια κυβέρνηση για το διάστημα που έχει εκλεγεί. Αυτό το κατοχυρώνει η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Να μην πέφτει η κυβέρνηση αν δεν έχει σχηματιστεί νέα πλειοψηφία.»

Για τις τηλεοπτικές άδειες

«Αντιμετωπίζουμε το τρίγωνο της διαπλοκής: Πολιτικοί-ΜΜΕ-Τράπεζες. ΟΙ τέσσερις άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα. Η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ετησίως. Το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. Έτσι προκύπτουν οι τέσσερις άδειες. Το ΜEGA με μετόχους τρεις από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες, δεν είναι βιώσιμο. Δεν φιμώνουμε κανέναν. Ο διαγωνισμός θα είναι η πιο αδιάβλητη διαδικασία πέρα από τις πανελλαδικές. Θα επεκτείνουμε το μοντέλο και σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς.

Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν, ακόμα και αν είναι προμηθευτής του δημοσίου, Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την διαπλοκή είναι να κατοχυρώσουμε την βιωσιμότητα του σχήματος. Σε όλες τις χώρες με εξαίρεση την Ιταλία, ο αριθμός είναι περιορισμένος.»

Για τη Δικαιοσύνη

«Το φθινόπωρο του 2019 θα κριθούμε. Στόχος είναι η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Η χώρα περνάει δύσκολα και είναι άδικο κάποιοι να περνάνε ζάχαρη, έχοντάς τα κάνει πλακάκια με επίορκους δικαστικούς.

Η Siemens πλήρωσε σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα δεν πλήρωσε κανείς. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς. Υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στη Δικαιοσύνη.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης