Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE στις αρχές του 2017

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016, 16:05
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE στις αρχές του 2017
Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο προσφυγικό, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Ο πρωθυπουργός απάντησε παράλληλα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, την πορεία της β' αξιολόγησης και τι πρέπει να αναμένουμε από το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

«Αν η χώρα δεν αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μΑς δανείζουν συνεχώς και η Ελλάδα να είναι συνεχώς στον "γύψο"»«Έθεσα σε όλους τους συνομιλητές μου την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στο περιθώριο τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ όσο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Εμείς» σημείωσε «τηρούμε τις υποχρεώσεις, έχουμε θετικά νέα, καθώς επιστρέφουμε σε συνθήκες ανάπτυξης. Χρειάζεται ένα ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα που δεν μπορεί να δοθεί με συνεχείς καθυστερήσεις. Πρέπει να ενταχθούμε το συντομότερο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε η Ελλάδα να γίνει πόλος επενδύσεων. Πιστεύω ότι οι συνομιλητές μου κατανόησαν την ανάγκη» αυτή, υπογράμμισε. «Πιστεύω ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη ενόψει και μιας κρίσιμης εκλογικής χρονιάς για πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θεωρεί «εφικτό μέχρι το Eurogroup του Δεκέμβρη να έχουμε θετικές αποφάσεις ώστε είτε μέχρι το τέλος του χρόνου είτε στις αρχές της χρονιάς η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE».

Δείτε τις δηλώσεις Τσίπρα:


«Αυτό περιμένει η επενδυτική κοινότητα για να διαπιστώσει ότι η κρίση είναι πίσω μας. Το χρονοδιάγραμμα το βλέπουμε από κοινού» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Υπάρχει σε εξέλιξη η β' αξιολόγηση και περιμένουμε στο Eurogroup του Δεκέμβρη να οριστικοποιηθούν μέτρα για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του χρέους και τα επόμενα».

Όπως είπε, στην απόφαση του Μαΐου τέθηκε το όριο 15% του ΑΕΠ στις πληρωμές χρέους και η γενική περιγραφή για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Όμως «το αρνητικό του Μαΐου δεν ήταν η απόφαση αλλά ότι αμέσως μετά, στη συνέντευξη Τύπου είδαμε να επαναλαμβάνεται η διαφωνία μεταξύ των θεσμών, του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Έδωσαν έτσι το λάθος μήνυμα στους επενδυτές: "περιμένετε τον Δεκέμβρη για να δείτε τι θα κάνετε"» συνέχισε.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο και αφορά στην ίδια την επιτυχία του προγράμματος. Αν συνεχιστεί η αναβλητικότητα τίθεται σε κίνδυνο και η ίδια η επιτυχία του προγράμματος» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν η χώρα δεν αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μας δανείζουν συνεχώς και η Ελλάδα να είναι συνεχώς στον "γύψο"».

Για το προσφυγικό

«Στο προσφυγικό έγινε σαφής η αντίθεση που υπάρχει στην Ευρώπη: Μια σειρά χωρών που είναι υπέρ των αποκλεισμών και των τειχών και μια σειρά χωρών που τάσσεται υπέρ της αλληλεγγύης» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν είναι a la carte. Σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος και τονίσαμε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους. Οι συμφωνίες δεν είναι για να τηρούνται από τους πιο αδύναμους» υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει δέσμευση για εκατοντάδες υπαλλήλους, ειδικούς στις υποθέσεις ασύλου, που θα βοηθούν στην καταγραφή των προσφύγων και σήμερα στα νησιά να είναι μόλις 32.

Είναι απαράδεκτο, πρόσθεσε, να υπάρχει απόφαση για 62.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και να έχουν γίνει μόνο 5.200, όπως «απαράδεκτο είναι να έχουμε συμφωνήσει σε αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιοι να προτείνουν ένα χειρότερο σύστημα».

«Ευτυχώς οι θέσεις μας πιστεύω ότι αντανακλώνται στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, όσο και αν κάποιοι λειτουργούν με αστερίσκους στις συμφωνίες κορυφής» τόνισε. «Το κείμενο συμπερασμάτων μιλά για ενίσχυση μιας ολοκληρωμένης συλλογικής προσέγγισης στο προσφυγικό. Δεν μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν ευέλικτα την αρχή της αλληλεγγύης» συνέχισε. «Αυτό είναι πρόσχημα για να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις».

«Για να διατηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πρέπει τα κράτη μέλη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά στην απελευθέρωση της βίζας με την Τουρκία. Πρέπει και η Τουρκία να τηρήσει, όμως τις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να εξαιρεθεί η Κύπρος και να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Για το Κυπριακό

«Βρήκα απόλυτη κατανόηση από Μέρκελ και Ολαντ για το Κυπριακό» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Το πρόβλημα είναι ζήτημα κατοχής και δεν υπάρχει βιώσιμη λύση με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».

Ωστόσο, όπως έσπευσε να σημειώσει ο πρωθυπουργός με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν «δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται θετικό κλίμα για λύση του προβλήματος».

Για τη συριακή κρίση

«Έχουμε δει τις επιπτώσεις των τραγικών εξελίξεων στη Συρία. Είναι απαραίτητος ένας θετικός διπλωματικός ρόλος της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι θετικό ότι επιτεύχθηκε -έστω και μια εύθραυστη- εκεχειρία.

«Το κύριο θέμα συζήτησης είναι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε και χρειάζεται σημαντική πίεση σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Χρειάζονται λύσεις που να επουλώνουν τις πληγές. Γι' αυτό καταστήσαμε σαφές ότι δεν βοηθούν οι κυρώσεις (σ.σ. στη Ρωσία) και το ψυχροπολεμικό κλίμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Για την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά

«Τον τελευταίο χρόνο πετύχαμε αλλαγές στη συμφωνία που ήταν προβληματική σε πολλά σημεία της» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Με αυτές έχουμε μια συμφωνία αρκετά διαφορετική» είπε ο Αλ. Τσίπρας και κλείνοντας τις δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι η νέα σύνοδος των χωρών του Νότου ορίστηκε για τις 28-29 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιηθεί στη Λισσαβόνα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016, 17:38