Στη συνολική γραμμή της κυβέρνησης παρέμεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη με τους θεσμούς «ισορροπημένη και βιώσιμη», «παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι «οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας» και πως όμως «έχουμε ιεραρχήσει τον θεμελιώδη στόχο», που είναι «να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Να τελειώσει οριστικά η περίοδος της ταπεινωτικής επιτροπείας». Υπογράμμισε ότι «αυτός ο στόχος συνιστά το πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπήρξαμε ποτέ θιασώτες της λογικής του “πάση θυσία”. Δεν ακούσαμε ποτέ τις φωνές που επανειλημμένα μας καλούσαν να υπογράψουμε ό,τι συμφωνία μάς φέρουν οι θεσμοί. Για τον λόγο αυτόν, διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε, όμως σε άλλα τόσα καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας» επεσήμανε.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Στιγμιότυπα λίγο πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δύσκολη αυτή πολιτική επιλογή δίνει εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων. Εξιτήριο, επεσήμανε, διότι «η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουμε άμεσα τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες», με «πρώτη και βασική αυτή του χρέους». «Ισχύει στο ακέραιο ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα» ανέφερε και τόνισε πως «μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η δέσμη αντιμέτρων θα κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή και τόνισε ότι «περιμένουμε φυσικά να δούμε και την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα». Σημείωσε ότι «με αυτή του στάση έχει βρεθεί, όμως, μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος: είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν καταψήφισε την παροχή της εφάπαξ 13ης σύνταξης, είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την επόμενη μέρα, σημειώνοντας ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει έναν σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησής μας», εξηγώντας ότι «η παράταση των διαπραγματεύσεων δέσμευσε χρόνο και φαιά ουσία από τα περισσότερα υπουργεία, που υπό συνθήκες ομαλότητας θα μπορούσαν να παράξουν πολύ πιο αποτελεσματικά έργο».

«Και θέλω να είμαι καθαρός» είπε, για να τονίσει: «Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσά μας το άλλοθι της διαπραγμάτευσης». Έστειλε μήνυμα ότι «το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί» και πως «από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας».

«Τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτήν την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος μετά από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγκενης της επιτροπείας» υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι ο Σεπτέμβρης του 2018 θα σημάνει την οριστική υλοποίηση της εντολής που πήρε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2015: να είμαστε εμείς αυτοί που θα διασφαλίσουμε την ομαλή και αμετάκλητη έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων και της επιτροπείας.

«Έχουμε όμως πολλά να κάνουμε τόσο πριν όσο και μετά από το ορόσημο του τέλους του προγράμματος» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο κύκλος της ύφεσης και της αβεβαιότητας δεν θα κλείσει απλά επειδή κλείνει η αξιολόγηση και ρυθμίζεται το χρέος, για να υπογραμμίσει ότι «χρειάζεται σκληρή δουλειά, σοβαρός προγραμματισμός και συντονισμός, ιεραρχήσεις αλλά και συγκρούσεις».

«Το βασικό και κεφαλαιώδες ζήτημα της επόμενης περιόδου είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας και η σταδιακή μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε. σε μια πενταετία» υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την εισήγησή του με την προσωπική δέσμευση ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί κάθε υπουργείο ξεχωριστά για να λάβει σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού. «Είναι μια κίνηση απαραίτητη, που νομίζω θα βοηθήσει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της κυβέρνησης» είπε, προσθέτοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα των επισκέψεων είναι άλλωστε ήδη έτοιμα, από τον Χ. Βερναρδάκη.

Γιάννης Δραγασάκης – Αλέξης Τσίπρας

Πάνος Καμμένος- Έφη Αχτσιόγλου – Σταύρος Κοντονής

Όλγα Γεροβασίλη – Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης