Μεταβολές στο πλαίσιο που διέπει την υπαγωγή των επιχειρήσεων στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, μελετά η κυβέρνηση διαπιστώνοντας πολλές αδυναμίες αλλά και καταστρατήγηση του δικαιώματος των εταιρειών για την υπαγωγή τους σε αυτό.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να συσταθεί ολιγομελής επιτροπή που θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, 2000 αιτήσεις εκκρεμούν για την υπαγωγή εταιρειών στο άρθρο 99, ενώ το 2005 μόνο 5-7 επιχειρήσεις είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση.

Η μέχρι στιγμής εφαρμογή του νόμου, όπως τόνισε ο υπουργός, έχει οδηγήσει σε καταστρατηγήσεις, σε υπεκφυγές εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των εταιρειών και σε αποφυγή των ποινικών τους ευθυνών. Σκοπών των μεταβολών αυτών θα είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η διάσωση των θέσεων εργασίας.

Ο υπ. Δικαιοσύνης παρουσίασε το πρωί το σχέδιο νόμου για τις εμπορικές εταιρείες που τίθενται σε διαβούλευση και αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αποσκοπώντας στην προστασία και τη διάσωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το σχέδιο νόμου για πρώτη φορά προβλέπεται ότι η πτώχευση δεν επιφέρει τη λύση της εταιρείας παρά μόνο αν αυτό προβλέπεται στην εταιρική σύμβαση.

Στο αίτημα των δικαστών να μην υποστούν περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές τους ο κ. Παπαϊωάννου είπε, « δεν σημαίνει ότι όποιοι έχουν ειδική μισθολογική μεταχείριση, όπως εμείς, οι βουλευτές και οι δικαστές δεν πρέπει να έχουν περικοπές και μειώσεις. Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι δικαστές πρέπει να εργαστούν περισσότερο, όπως όλοι μας, για να βγει η χώρα από το τούνελ και από την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Δεν μπορώ να αποδεχτώ την απάντηση «αν περικοπούν οι μισθοί μας δεν θα εργαστούμε»».

Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι δεν κατανοεί τον λόγο της αποχής των δικηγόρων που συνεχίζεται, καθώς, όπως τόνισε, «αν ο λόγος είναι τα γενικότερα προβλήματα της χώρας, θα έπρεπε να απεργεί όλη η Ελλάδα και αυτό θα ήταν αυτοκτονικό».

Αναφερόμενος, τέλος, στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup είπε ότι «η χώρα τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα ζει κάτω από το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ ο ειδικός λογαριασμός αποτελεί εγγύηση και όχι εξάρτηση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης