Μόνο τη φράση «ιδρύω κόμμα» και το όνομά του νέου φορέα δεν είπε ο Γιώργος Παπανδρέου από την Κοζάνη. Ωστόσο, περιέγραψε πλήρως τα χαρακτηριστικά του και εμφανίστηκε έτοιμος να αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία την οποία άλλωστε έχει προαναγγείλει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Επέκρινε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ότι «παραμένουν απόλυτα προσηλωμένες στον μοναδικό κοινό τόπο που χαρακτηρίζει τη γενικότερη στάση τους και συνοψίζεται στο ψευτοδίλημμα: ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το Μνημόνιο»
Αυτή η δυναμική επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr (το 19,1% υποστηρίζει την ίδρυση νέου κόμματος) έναντι άλλων δημοσκοπήσεων που κατέγραψαν μικρό ποσοστό της τάξης του 6%, με την Χαριλάου Τρικούπη να διαρρέει ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο νέος φορέας δεν θα ελάμβανε πάνω από 2%. Προφανώς, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει λάβει μηνύματα κρυφών δημοσκοπήσεων τα οποία του δίνουν τον «αέρα» να προχωρήσει στο τόλμημα ίδρυσης νέους πολιτικού φορέα.

Να θυμίσουμε ότι η μεγάλη είδηση της έρευνας του zougla.gr αφορούσε στην άποψη των πολιτών σχετικά με το νέο κόμμα που κυοφορείται στις τάξεις των «παπανδρεϊκών» που στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι στο ποσοστό του 19,1% περιλαμβάνονται πολίτες-ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (κατά 50%), προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στο κόμμα. Η επιβεβαίωση αυτή αναμένεται να διαταράξει τους συσχετισμούς και να πυροδοτήσει αντιδράσεις, προκαλώντας κλυδωνισμούς στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με διάσπαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προαναγγελία από την Κοζάνη

Η υποδοχή που του επεφύλαξαν υποστηρικτές του στο Κοίλο Κοζάνης ήταν αποθεωτική με συνθήματα όπως «Γιώργο πάρε πρωτοβουλία».

«Από παντού έρχεται το ίδιο μήνυμα: Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή».

Και προϊδέασε για την κίνησή του: «Προσωπικά πάντα προτίμησα τον δύσκολο δρόμο. Αν στον δύσκολο δρόμο έκανα λάθη – προσπάθησα πάντα να μείνω πιστός σε αυτόν. Έχω μάθει να φωνάζω αυτά που πιστεύω. Και να παλεύω για αυτά, για να γίνουν πράξη οι αξίες μας, σήμερα. Επιμένω μέχρι κεραίας στις δημοσιοποιημένες ξεκάθαρες θέσεις μου».

Όπως υποστήριξε πολλοί προσπάθησαν να τον αποθαρρύνουν: «Γιατί να σηκώνεις ευθύνες άλλων; Κρύψου πίσω τους, κατηγόρησέ τους, και ας καεί η χώρα – εσύ κοίτα να γλυτώσεις. Μην συγκρούεσαι, το κεφάλι σου θα φας. Μείνε πίσω, άσε να καούν όλοι και βλέπεις μετά. Γιατί μιλάς; Βολέψου, πήγαινε με το ρεύμα, σκέψου την πάρτη σου». Ζήτησε δε από όλους όσοι «μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση. Κινηματικά, στη βάση. Με αυτοοργάνωση. Με συμμετοχή. Να γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε. Ξανά».

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος έκανε λόγο για ένα «Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας (…) ένα Κίνημα πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι «πατερίτσα» της δεξιάς ή αριστερής συντήρησης. Ένα Κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης, απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν».

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι οραματίζεται «μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης» τονίζοντας: «Μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό το Κίνημα προοδευτικών αξιών πρέπει να αναβιώσουμε και στην Ελλάδα». Όπως υπογράμμισε «ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά» διευκρινίζοντας ότι δεν μιλά για «κανένα τρίτο πόλο» για να προσθέσει:. «Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση». Μάλιστα έδειξε να έχει και τα στελέχη για το νέο κόμμα: «Έχουμε έργο και πολιτικές επιλογές που κάθε μέρα δικαιώνονται ακόμα και από αυτούς που μας πολεμούσαν. Ας τα υπερασπιστούμε. Έχουμε το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, στελέχη που έζησαν τις αλήθειες, σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους την κρίσιμη ώρα και είναι περήφανοι για αυτό».

Δίνοντας το στίγμα του νέου σχηματισμού είπε πως «εκφράζουμε πολιτικά τη συμμαχία όλων εκείνων που διψάνε να δουν τη χώρα μας να αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο, να δουν κανόνες που υιοθετούνται με διαφάνεια και ισχύουν για όλους, ακόμα και για τους ίδιους, γιατί αναγνωρίζουν ότι η αλλαγή πρέπει να αφορά τον κάθε ένα μας προσωπικά».

Και τόνισε πως «πολιτική αποστολή μας, δέσμευση και υποχρέωση μας, είναι να σφυρηλατήσουμε ξανά τη συμμαχία αυτή, να την εκφράσουμε πολιτικά».

Κάνοντας άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να τονίσει πως «για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης πορείας για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο». Επανέλαβε την πρότασή του «για την οικοδόμηση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων – και μέσω κυβερνητικής συνεργασίας» αλλά διευκρίνισε: «Συναίνεση για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Όχι συναίνεση για να μείνουμε στα ίδια. Ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόταση που έκανε για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. «Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτή η πρόταση που κατέθεσα προ ημερών, είναι πρόταση υπέρβασης του αδιεξόδου στο οποίο οδήγησαν τη χώρα και μαζί είναι πρόταση προοπτικής και μιας βιώσιμης πορείας». Υποστηρίζοντας πως «ακόμη και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει χρόνος, αν έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον», ο πρώην Πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση αυτή με την οποία ζητά:

-Να καταστεί άμεσα δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:

-Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

-Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.

-Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση – προτείνω και διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία μας – για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

-Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.

-Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα

-Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα».

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά Σαμαρά-Βενιζέλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Αντί να συζητάμε για αυτά, όλη η πολιτική μάχη βλέπουμε να εξελίσσεται γύρω από την κυβερνητική καρέκλα. Καμία συνεννόηση, έστω στα στοιχειώδη, μετά από όσα περάσαμε, με τις ηγεσίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης να ανταγωνίζονται για το ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο στον Ελληνικό λαό και επομένως αστάθεια στη χώρα». Ενώ επέκρινε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ότι «παραμένουν απόλυτα προσηλωμένες στον μοναδικό κοινό τόπο που χαρακτηρίζει τη γενικότερη στάση τους και συνοψίζεται στο ψευτοδίλημμα: ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το Μνημόνιο».

Πλάνα από την ομιλία:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης