"Ναι" σε όλαΣτροφή 180ο πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση αποδεχόμενη το πακέτο μέτρων των δανειστών, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί στις 28 Ιουνίου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται μέσω επιστολής όλα τα προτεινόμενα μέτρα των δανειστών, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στις 28 Ιουνίου από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τους «Financial Times»Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των «Financial Times» Peter Spiegel, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το βράδυ της Τρίτης 2σέλιδη επιστολή στους θεσμούς, με την οποία τους ενημερώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεχτεί την προτεινόμενη συμφωνία των πιστωτών.

Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο zougla.gr επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου κειμένου. Με non paper το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για αποδοχή των όρων των δανειστών αλλά για νέα πρόταση της Αθήνας για την επίτευξη συμφωνίας.

Αρνητικές οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών

Σε μια πρώτη αντίδραση των πιστωτών, πηγή της Κομισιόν δήλωσε στο Reuters πως «η επιστολή Τσίπρα περιέχει σημεία που δύσκολα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποδεχτούν». Την ίδια στιγμή, κύκλοι των θεσμών αναφέρουν ότι οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ανεδαφικές, καθώς δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους το δημοσιονομικό κενό που έχει προκληθεί από τις συνεχείς εκροές καταθέσεων και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων που ακολούθησαν τη «μονομερή κίνηση του δημοψηφίσματος».

Αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών στην επιστολή Τσίπρα. Κύκλοι των πιστωτών επισημαίνουν ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα είναι ανεδαφικές, καθώς δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους το δημοσιονομικό κενό που έχει προκληθεί από το «bank run» και την επιβολή «capital control»Ενδεικτική της στάσης που τηρείται από την Ευρώπη είναι η κίνηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να μην απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή Τσίπρα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, τόνισε ότι, εάν ήθελε να μιλήσει για το ελληνικό ζήτημα, θα είχε προχωρήσει σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για το εν λόγω θέμα.

Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 στη γερμανική Βουλή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να πει τι θέλει», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι για τα δημοσιονομικά της χώρας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «άνευ περιεχομένου» το δημοψήφισμα, καθώς «δεν έχει αντικείμενο», και πρόσθεσε ότι για τη διαμορφωθείσα κατάσταση μοναδική υπεύθυνη είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε στα ελληνικά την επιστολή ΤσίπραΟι ραγδαίες αυτές εξελίξεις έρχονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω μη πληρωμής της δόσης (ύψους 1,6 δις ευρώ) προς το ΔΝΤ, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στο... κόκκινο και παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital control).

Παρά το γεγονός ότι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα (όπως είχε αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου) έληξε, δεν αποκλείεται η νέα επιστολή του πρωθυπουργού να λειτουργήσει ως βάση για ένα καινούργιο σχέδιο διάσωσης εντός των προσεχών ημερών. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συσκεφθούν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 18.30 (ώρα Ελλάδας).

Τι αποδέχεται η Αθήνα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η ελληνική πλευρά δέχεται όλες τις αλλαγές στον ΦΠΑ (συμπεριλαμβανομένου του 23% στην εστίαση), ζητεί όμως να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά.

Η Αθήνα δέχεται όλες τις αλλαγές στον ΦΠΑ (συμπεριλαμβανομένου του 23% στην εστίαση), ζητεί όμως να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιάΠαράλληλα, συμφωνεί με την τμηματική αύξηση των ορίων ηλικίας για τις συντάξεις και τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ειδικότερα, οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης (67 έτη) θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2022 και η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα έχει γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Οι δανειστές, πάντως, ζητούν οι τροποποιήσεις αυτές να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.

Όσον αφορά στις φορο-ελαφρύνσεις των αγροτών, ο Αλέξης Τσίπρας εισηγείται τη «σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης) μέχρι το τέλος του 2017». Για τις αμυντικές δαπάνες προτείνει «ψαλίδι» 200 εκατ. ευρώ για το 2016 και 400 εκατ. για το 2017, «μέσα από μια συγκεκριμένη ομάδα ενεργειών, περιλαμβανομένων της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και προμηθειών».

Για το νέο εργασιακό πλαίσιο ο πρωθυπουργός προτείνει να έχει θεσπιστεί σχετική νομοθέτηση έως το φθινόπωρο του 2015.
Η επιστολή του Τσίπρα στους θεσμούς (Σελίδα 1)

Η επιστολή του Τσίπρα στους θεσμούς (Σελίδα 2)

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι προετοιμασμένη να αποδεχθεί αυτήν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αίρεση των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος (διάσωσης) και της νέας δανειακής συμφωνίας για την οποία υπεβλήθη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015» γράφει ο  Αλέξης Τσίπρας.

«Όπως θα παρατηρήσετε, οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος» προσθέτει.

Η επιστολή όπως δημοσιεύτηκε από τους Financial Times

Η επιστολή (έκτασης δύο σελίδων) εστάλη το βράδυ της Τρίτης στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Διευκρινίσεις Μαξίμου για τα μέτρα

«Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν.

» Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

» Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

» Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:

  • Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
  • Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  • Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
  • Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
  • Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
»Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015, 14:06