Την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς τα ευρωπαϊκά παράλια ζήτησε για ακόμη μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των αιτιών για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, και στην ευθύνη που έχει ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος​

Κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, η οποία διεξάγεται στη Βαλέτα, τόνισε ότι «είναι υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για αυτές τις ροές. Ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος έχει ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα. Αν δεν προσεγγίσουμε τις ρίζες του προβλήματος, δεν θα καταφέρουμε να τις λύσουμε». «Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα αίτια που αναγκάζουν αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Ας μην ξεχνάμε να εστιάσουμε, όχι μόνο στο “από πού” έρχονται στην Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά και στο “γιατί” φεύγουν από τα σπίτια και τις χώρες τους. Φεύγουν εξαιτίας των εμφυλίων πολέμων, των περιφερειακών συγκρούσεων, της φτώχειας και των τεράστιων ανισοτήτων, καθώς και της λεηλασίας των πόρων που υφίστανται οι χώρες προέλευσης» επεσήμανε.

Λύση σε τέσσερις άξονες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον πρωθυπουργό, ουσιαστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της ανοικοδόμησης μιας προηγμένης σχέσης «ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής, με αμοιβαία κατανόηση των θέσεων, των περιορισμών και των προτεραιοτήτων καθεμιάς».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η σχέση αυτή πρέπει:

  • να αναβαθμίζει την αναπτυξιακή συνεργασία για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της υπανάπτυξης
  • να ενισχύει τις διεθνείς και περιφερειακές διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση κρίσεων και την επίτευξη ειρήνης
  • να καταπολεμά τα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων
  • να διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού έρχεται λίγες ώρες μετά τη διαρροή εγγράφου, το οποίο αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν κοινές περιπολίες ελληνικής και τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα η Ουγγαρία παραμένει ανένδοτη στο άνοιγμα των συνόρων της και η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές στο έδαφός της, μετατρέποντας σε… εμπόλεμη ζώνη το λιμάνι του Καλαί στα γαλλικά παράλια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης