Στα γνώριμα μονοπάτια των προηγούμενων ημερών βαδίζει ο Μάριο Ντράγκι, διατηρώντας αμετάβλητο το ανώτατο όριο στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Ιταλός τραπεζίτης ακολούθησε την πάγια τακτική του να περιμένει πρώτα τις πολιτικές εξελίξεις πριν προβεί σε ουσιαστικές ενέργειεςΗ επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και πιστωτών έπειτα από ένα ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες γέμισε συγκρατημένη αισιοδοξία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου για ενδεχόμενη ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει στο άνοιγμα των τραπεζών.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε ο πρόεδρός της κατά τη διάρκεια του επεισοδιακού Eurogroup του Σαββάτου, κυβερνητικά στελέχη θεώρησαν πιθανό ένα -μικρό έστω- άνοιγμα της κάνουλας.

Ωστόσο, ο Ιταλός τραπεζίτης ακολούθησε την πάγια τακτική του να περιμένει πρώτα τις πολιτικές εξελίξεις πριν προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες. Στην προκειμένη περίπτωση, η απόφαση της ΕΚΤ (μέσω τηλεδιάσκεψης του ΔΣ) να διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA σημαίνει αυτόματα την παράταση της τραπεζικής αργίας, καθώς τα διαθέσιμα κεφάλαια των τραπεζών βρίσκονται στο… κόκκινο.

Κλειστές τράπεζες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, τραπεζικές πηγές που επικαλέστηκε το BBC ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε σε αύξηση του ELA πριν από την Τετάρτη.

Ωστόσο, το Reuters μετέδωσε αρχικά ότι το όριο θα μείνει αμετάβλητο (στα 89,5 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές. Μια ένεση ρευστότητας, ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοιγμα των τραπεζών, πάντα όμως με το capital control σε ισχύ.

Η επίτευξη συμφωνίας δεν έχει περιορίσει στο ελάχιστο την ανησυχία των καταθετών για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, καθώς τα πάντα παραμένουν ανοικτά. Eνδεχόμενη διακοπή της τραπεζικής αργίας με παράλληλη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, χωρίς κεφάλαια από την ΕΚΤ ή οικονομική βοήθεια από άλλους ευρωπαϊκούς φορείς, συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες να συνοδευτεί από bank run, ειδικά μετά τα σενάρια περί «bail in» («κούρεμα» καταθέσεων) το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είχε ληφθεί η απόφαση για «κούρεμα» των εγγυήσεων (collaterals) για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA) τον Ιανουάριο λόγω σημαντικής εκροής καταθέσεωνΟι ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA) τον Ιανουάριο λόγω σημαντικής εκροής καταθέσεων το προηγούμενο χρονικό διάστημα αλλά και της τότε απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας για αποσύνδεση του φράγκου από το ευρώ.

Οι τράπεζες προσφεύγουν στον ELA όταν δεν μπορούν  να αντλήσουν κεφάλαια από τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ (π.χ. Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης). Η οικονομική επιβάρυνση αυτής της απόφασης είναι μεγάλη, καθώς η λήψη ρευστότητας μέσω του ELA κοστίζει περισσότερο (επιτόκιο 1,55%, έναντι 0,05% απευθείας από την ΕΚΤ).

Υπενθυμίζεται ότι λόγω μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του δεύτερου πακέτου στήριξης ο Μάριο Ντράγκι είχε αποφασίσει να εξαιρέσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) στερώντας έτσι πολύτιμα κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης