Τη διαβεβαίωση ότι οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων θα ισχύσουν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2016, και όχι άμεσα, έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής.

Μάλιστα με νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο για την τιμολόγηση των off patent φαρμάκων, ξεκαθάρισε ότι οι τιμές των γενοσήμων θα διατηρούν το 65% της τιμής των πρωτοτύπων μετά την λήξη προστασίας των πρωτοτύπων και όχι το 32,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθησυχάζοντας τις ανησυχίες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε ότι «θα δώσουμε συγκροτημένη μάχη με επιχειρήματα απέναντι στους θεσμούς για να διατηρηθεί η τιμή», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτό που πρέπει να δώσουμε ως μάχη δεν είναι μόνο η μάχη για την προστασία των τιμών, αλλά η μάχη για την αναπτυξιακή στρατηγική της εγχώριας βιομηχανίας» και η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως «εύλογη» την ένσταση των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων ότι θα μειωθούν οι τιμές και ενδεχομένως θα επηρεαστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, αλλά υπογράμμισε ότι «αυτή η αλλαγή δεν αφορά το δελτίο τιμών που θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα, αλλά το δελτίο τιμών που θα εκδοθεί μέσα του 2016. Άρα άμεσα δεν θα επηρεαστούν σημαντικά οι τιμές, πέρα από τη μείωση που θα προκαλέσει η απώλεια του προστατευτικού φραγμού του 2012 και αφορούσε την τιμολόγηση των γεννοσήμων και των off patent που είχαν εγκριθεί πριν το 2012. Αυτό αφαιρέθηκε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης