Απόλυτη είναι πλέον η ομοφωνία του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά. Στις καθημερινές πλέον παρεμβάσεις τους, οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας συναγωνίζονται μεταξύ τους σε φανατισμό και αδιαλλαξία για το ποιος θα ζητήσει πιο έντονα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στη σκληρή στάση και να θέσει ακόμη και θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία ελάχιστα θετικά προμηνύει για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ακόμη και στη μετά Ερντογάν εποχή.

Εκτός από τον ίδιο τον Ερντογάν, τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Την Πέμπτη (2/6) ήρθε η σειρά του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις πριν από περίπου δέκα ημέρες ο Κιλιτσντάρογλου είχε βγει δημόσια για να καταγγείλει τον Ερντογάν και το στενό περιβάλλον του ότι ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Τουρκία έχοντας βγάλει στο εξωτερικό θηριώδη ποσά. Αυτές οι καταγγελίες ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα. Ο Κιλιντσντάρογλου εμφανίζεται πλέον πρόθυμος να στηρίξει τον Ερντογάν «αν έκανε ένα βήμα για τα νησιά». «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά, αποσύροντάς το, να λες “μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν”. Αν έχεις ψυχή, κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόκληση Ερντογάν 

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πετάξει το γάντι στον Κιλιτσντάρογλου, ρωτώντας ανοιχτά αν τον στηρίζει. Η ερώτηση αυτή ήρθε ως συνέχεια των προκλητικών δηλώσεών του για την Ελλάδα και της ανακοίνωσης για διακοπή του διμερούς διαλόγου των δύο χωρών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δηλώσαμε και διά στόματος του ΥΠΕΞ, στον οποίο έδωσα εντολή να διαλυθεί αυτός ο μηχανισμός του Συμβουλίου Συνεργασίας Ανωτάτου Επιπέδου. Εμείς κάνουμε εξωτερική πολιτική μόνο με αξιοπρεπείς συνομιλητές. Μας κάνουν επίδειξη δύναμης με τα πολεμικά τους αεροπλάνα. Εσείς δεν πήρατε κανένα μάθημα από την Ιστορία σας; Και μετά κάθεστε και κλαίγεστε. Θα μείνετε στον δρόμο. Θα κουραστείτε. Από εδώ και πέρα δεν κάνουμε ούτε διμερείς συνομιλίες (διερευνητικές), εκτός αν η Ελλάδα παραδεχθεί τα λάθη της. 

»Όμως, η Ελλάδα δεν θα έρθει στον σωστό δρόμο. Πάνε, μιλάνε στο Κογκρέσο, μετά στο Νταβός. Βαρεθήκαμε να τα ακούμε αυτά. Αν είσαι έντιμος και ειλικρινής, η καρέκλα σου είναι έτοιμη απέναντί μου για να έρθεις, αλλιώς, συγγνώμη, δεν θα πάρουμε» είπε.

 Τι είπε ο Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη (31/5) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και εξαπέλυσε ευθείες απειλές εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου τόνισε: «Υπάρχει όρος και στις δύο Συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα, θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα της κυριαρχίας τους». Συμπλήρωσε δε ότι η Άγκυρα έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ με τις οποίες καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση. 

Ο Τσαβούσογλου παρουσίασε μάλιστα και χάρτη στον οποίο έχει «γκριζάρει» όλα τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα παράλια της Τουρκίας, από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου. «Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι δεν θα έχουν ικανοποιημένο το ακροατήριό τους αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις Μπαχτσελί

Τη σκυτάλη πήρε αργότερα ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Μπαχτσελί σημείωσε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πήρε το μάθημά της από τους βάρβαρους παππούδες τους που ρίχτηκαν στη θάλασσα. Οι ψυχές τους παγιδεύτηκαν στον βυθό». Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τον ανιστόρητο χαρακτηρισμό «κλεμμένα» για να μιλήσει για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και απείλησε ανοιχτά με πόλεμο. «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Οι εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα απειλούν την ασφάλειά μας. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως όργανο. Αυτή είναι μια πρόσκληση που το τέλος της θα ανοίξει τη διαδικασία των όπλων. Το εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπο κατοχής να μη βγάλουν ούτε στιγμή από το μυαλό τους ότι τα κλεμμένα θα επιστραφούν οπωσδήποτε στον ιδιοκτήτη» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης