Συνεχείς είναι οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την αδιαφάνεια και τη διαφθορά στον ελληνικό χώρο.

Σύμφωνα με μια ακόμη έρευνα -αυτή τη φορά της PwC, η οποία αφορά στο παγκόσμιο οικονομικό έγκλημα-, το 50% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν πληγεί από κάποια μορφή οικονομικού εγκλήματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, το σοβαρότερο αλλά και συχνότερο περιστατικό που αντιμετώπισαν ήταν η δωροδοκία και η διαφθορά.

Άλλες μορφές οικονομικού εγκλήματος που αναφέρθηκαν ήταν η υπεξαίρεση ενεργητικού, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η φορολογική αδιαφάνεια, η οποία είναι σημαντικό πρόβλημα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Επίσης, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν μειωμένες οικονομικές επιδόσεις, ενώ ένας στους τέσσερις ανέφεραν περιστατικά οικονομικού εγκλήματος στην επιχείρησή τους, ενώ το 40% πιστεύουν ότι η επιχείρησή τους βρίσκεται τώρα σε μεγαλύτερο κίνδυνο, εξαιτίας της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί της ουσίας, η έρευνα σε επιχειρήσεις 54 κρατών απέδειξε ότι όλο και περισσότερα περιστατικά απάτης σημειώνονται σε εταιρείες με ευέλικτα συστήματα απολαβών, οι οποίες βασίζονται στις επιδόσεις των στελεχών τους.

Το οικονομικό έγκλημα ανθεί, καθώς όλο και περισσότερα μεσαία στελέχη καταφεύγουν στην απάτη, προκειμένου να διατηρήσουν τις αποδοχές τους σε σταθερά επίπεδα.

Το συνηθέστερο είδος οικονομικού εγκλήματος σε αυτό το επίπεδο της ιεραρχίας είναι η υπεξαίρεση στοιχείων ενεργητικού και η υπερτιμολόγηση των δαπανών.

Όπως επισημαίνεται, μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις λογιστικές απάτες, καθώς η οικονομική επιβράδυνση περιορίζει τα έσοδα των στελεχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης