Μεταξύ σφύρας και άκμονος ευρισκόμενος, ο Ζόραν Ζάεφ επιχείρησε χθες μερική αναδίπλωση ως προς το περιεχόμενο της ανάρτησής του περί «εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Μακεδονίας», το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας και το «πάγωμα» από την ελληνική κυβέρνηση της κατάθεσης στη Βουλή των συμβάσεων και μνημονίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για λάθος λόγω… συνήθειας. «Είμαι σχεδόν 47 χρόνων και όταν έχεις συνηθίσει επί 47 χρόνια να λες κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να συμβεί και λάθος εκ παραδρομής» ανέφερε.

Aπό ελληνικής πλευράς, ωστόσο, δεν υπήρξε καμία «κατανόηση» στη δικαιολογία Ζάεφ, με αρμόδιες πηγές στο Μαξίμου να επαναλαμβάνουν πως θα περιμένουν πρώτα να δουν εν τοις πράγμασι την πιστή τήρηση της συμφωνίας και την οριστική διακοπή της παραβίασης του πνεύματος της καλής γειτονίας. Και βεβαίως, έως ότου τα Σκόπια δώσουν απτά δείγματα του «pacta sunt servanta», ο στρατηγικός σχεδιασμός να πάει πιο πίσω η ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν αλλάζει, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίσως υπό άλλες συνθήκες, το επιχείρημα που προέβαλε ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός να είχε κάποια βάση. Θα μπορούσε να συμβεί, ένεκα «συνήθειας». Όμως, τα «εκ παραδρομής λάθη» ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ολοένα και πυκνώνουν στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, όπου ο Ζάεφ, τελώντας υπό ασφυκτική πολιτική πίεση επιχειρεί συχνά για επικοινωνιακούς λόγους εκτροπές από τα συμφωνημένα, διαβάζοντάς τα όπως τον εξυπηρετεί, ειδικά σε ζητήματα που άπτονται ευαίσθητων εθνικών πτυχών.

Η εναντίον του κατηγορία της εθνικιστικής αντιπολίτευσης (VMRO DPMNE) ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε γη και ύδωρ στους Έλληνες έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, που όμως παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο, βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία, που απογοητευμένη από τη συνεχιζόμενη φτώχεια και την αιμορραγία της μετανάστευσης του στρέφει ολοένα και περισσότερο την πλάτη.

Στην «προδοσία» των Πρεσπών ήρθαν να προστεθούν και οι διεκδικήσεις της Βουλγαρίας επί θεμάτων εθνικής ταυτότητας και γλώσσας, με τη χρήση μάλιστα βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για να δημιουργήσουν ένα εφιαλτικό εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον για τον Ζάεφ, που έχει εναποθέσει πλέον τις ελπίδες πολιτικής του επιβίωσης στην έξωθεν συμμαχική (Ε.Ε., ΗΠΑ) βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό αυτές τις συνθήκες πήρε το αεροπλάνο και πήγε τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ για να ενισχύσει το ηθικό της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας στον αγώνα με την Ολλανδία, έχοντας πίσω του καθηλωμένο στις τηλεοπτικές οθόνες έναν ολόκληρο λαό που διψούσε για μια εθνική επιτυχία, έστω και στο ποδόσφαιρο και ακόμα κι αν αυτή δεν είχε καμιά βαθμολογική σημασία. Κάπου από τις θέσεις των επισήμων τουίταρε με το βλέμμα στους συμπατριώτες του  –κάποιοι λένε στα Σκόπια ότι το μήνυμα έγραψαν και το ανέβασαν συνεργάτες του– και βέβαια θα ήταν αυτοκτονικό πολιτικά για τον ίδιο να γράψει ότι πήγε να συμπαρασταθεί σε μια χώρα με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό όμως έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για την ελληνική πλευρά, που του διαμήνυσε «ώς εδώ και μη παρέκει…».

Μένει να δούμε τη συνέχεια, αλλά πάντως στα Σκόπια χθες και στο περιθώριο της ημερίδας που οργάνωσε το Forum των Δελφών έσπευσε να ευχαριστήσει την Αθήνα για τη βοήθεια στην ευρωπαϊκή διαδρομή και να διαβεβαιώσει ότι στηρίζει και εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η Ελλάδα υποστηρίζει πραγματικά την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ουσιαστικά οι Έλληνες παλεύουν για τους γείτονές τους στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Φυσικά, τα μηνύματα που ανταλλάσσουμε (με την ελληνική πλευρά) είναι σε φιλικό κλίμα. Πιστεύω στη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία κατέληξα με τον καλό μου φίλο Αλέξη Τσίπρα. Από αυτήν επωφελούνται και οι δύο πλευρές και οι δύο χώρες και οι δύο λαοί. Φυσικά, είμαι ο πρώτος που τηρεί τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών» είπε ο Ζ. Ζάεφ.

Πηγή: Καθημερινή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης