Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ για τον θάνατο του αντιστασιακού Β. Βαρδινογιάννη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018, 18:14
Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ για τον θάνατο του αντιστασιακού Β. Βαρδινογιάννη
Ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια, για τον θάνατο του αντιστασιακού Βαρδή Βαρδινογιάννη, εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά.

Αναφερόμενος στον θάνατο του «εκ των τελευταίων επιζώντων της ιστορικής ηγεσίας του ΚΚΕ εσωτερικού» ο συντάκτης της ανακοίνωσης σημείωσε ότι ο δικηγόρος και συγγραφέας Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης είχε ηγετικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη, στην οργάνωση και διεύθυνση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), στην αντίσταση στη χούντα των συνταγματαρχών, στην ίδρυση και συγκρότηση του ΚΚΕ εσωτερικού. Συμμετείχε ενεργά στην πορεία της ανανεωτικής αριστεράς μέσα από τις γραμμές της ΕΑΡ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ».

Επeσήμανε, δε, ότι ο εκλιπών , έζησε δέκα χρόνια στη φυλακή, δύο χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία. Καθώς και ότι στις 17 Ιουλίου του 1955, μαζί με άλλους 26 συντρόφους του, στελέχη του ΚΚΕ, απέδρασε από τις φυλακές των Βούρλων.

Τέλος, πρόσθεσε ότι «εκτός από το πλούσιο συγγραφικό έργο του (έγραψε βιβλία και άρθρα για την εθνική αντίσταση, καθώς και για την ιστορία του ΚΚΕ Εσωτερικού), πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την ίδρυση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, για την προάσπιση της ιστορικής μνήμης, ενώ διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018, 18:14