Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με σύνθημα «Φτάνει πια»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018, 14:18
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με σύνθημα «Φτάνει πια»
«Στις 8 του Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος για τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα των γυναικών. Τιμούμε τις σουφραζέτες, τις εργάτριες, τις ακτιβίστριες και συνδικαλίστριες που αγωνίστηκαν πριν από μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκίνησαν εκείνες γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να κατακτήσουμε. Γιατί είναι πολλά αυτά που κατακτήσαμε και απειλούνται. Γιατί έχει οξυνθεί η βία κατά των γυναικών, ο σεξισμός και η πατριαρχική αντεπίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων. Γιατί εξακολουθούμε να θεωρούμε επίκαιρο το μήνυμα των αγώνων του Μάρτη του 1857, όταν εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωναν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μικρότερο ωράριο και ίσα μεροκάματα με τους άνδρες» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Συνεχίζουμε τον φεμινιστικό μας αγώνα κατά της πατριαρχίας και υπέρ της ισότητας των φύλων από κοινού με τις γυναικείες οργανώσεις και τα ριζοσπαστικά φεμινιστικά κινήματα όλης της Ευρώπης και όλων των χωρών της γης. Είμαστε οι γυναίκες του κόσμου, σήμερα 8 του Μάρτη (σσ αύριο), διαδηλώνουμε και φωνάζουμε δυνατά: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος, το οποίο με το σύνθημα «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» στιγματίζει τα προβλήματα των γυναικών, όπως η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, οι απολύσεις εγκύων και η αύξηση της επισφάλειας και σημειώνει: «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την απαξίωση της κοινωνικής φροντίδας! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τη βία, τον καθημερινό σεξισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση στον δημόσιο χώρο, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα μέσα μεταφοράς! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που γεννούν την προσφυγιά! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την καταπίεση που βασίζεται στη σεξουαλική ταυτότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό!»

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις διεκδικήσεις της επόμενης ημέρας, σημειώνοντας: «Διεκδικούμε μια κοινωνία χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και βία κατά των γυναικών. Αγωνιζόμαστε κατά της βαρβαρότητας του νεοφιλελευθερισμού και κατά της πατριαρχίας. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους, στις γυναίκες και τα παιδιά που πλήττονται από τον πόλεμο, την έμφυλη βία, την εκμετάλλευση και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Συμμετέχουμε ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κινήματα αλληλεγγύης, τις γυναικείες οργανώσεις και ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μία κοινή αγωνιστική δράση με τα εργατικά και φεμινιστικά κινήματα άλλων χωρών. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή, την υγεία και τα σώματά μας μακριά στερεοτυπικά πρότυπα και μοντέλα αισθητικού ελέγχου.

Απαιτούμε το δικαίωμα σε μια δημόσια παιδεία που θα στηρίζεται και θα προάγει τις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων. Διεκδικούμε την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Διεκδικούμε επίσης την ένταξη της διάστασης του φύλου ως οριζόντιας διάστασης σε όλα τα επιστημονικά αντικείμενα και πεδία».

Τέλος, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την επικείμενη ψήφιση, από το ελληνικό κοινοβούλιο, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, γνωστής ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και την κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Καλεί, δε, όλες τις γυναίκες και όλα τα νέα κορίτσια να συμμετάσχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις της 8 Μαρτίου και να ενώσουν τη φωνή τους με τις χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που συμμετέχουν και φέτος στο εορτασμό της ημέρας.

«Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε μέχρι να αλλάξουμε τον κόσμο» είναι το μήνυμα που στέλνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018, 14:19