Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι τέτοια που κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει την ενότητα του ομόσπονδου κράτους, να το υποσκάψει ή να προωθεί τη διάλυσή του με αποσχιστικές ενέργειες, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων, κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας στο Λονδίνο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού προέβη σε μια εκτενή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε με στόχο τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής στη διαδικασία και που αφορούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεσήμανε ότι όλες οι προτάσεις που κατέθεσε είναι αυστηρώς ευθυγραμμισμένες με τη βάση επίτευξης λύσης, όπως καθορίζεται από σειρά Συμφωνιών Κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η πλευρά μας έδειξε καλή θέληση και εποικοδομητική στάση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για συμφωνία επί κοινού ανακοινωθέντος, εντούτοις συνάντησε μια συνεχή προσπάθεια διάβρωσης της βάσης λύσης και την προβολή θέσεων για δημιουργία χωριστών κρατών.

Αν η διαδικασία έχει πιθανότητες να επιτύχει, είπε ο Πρόεδρος, τότε θα πρέπει να αρχίσει με τη βασική κοινή αντίληψη για το πού θέλουμε να πάμε και πώς μπορούμε καλύτερα να φτάσουμε εκεί. Δεν πρέπει, συνεπώς, να υπάρχει έδαφος για εποικοδομητικές ασάφειες γύρω από το θέμα της κυριαρχίας που περιλαμβάνεται σε πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή την αρχή θα διακύβευε το μέλλον του λαού της Κύπρου και την προοπτική για μια βιώσιμη και διαρκή λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι αποδίδει την απόρριψη των προτάσεων του στην έλλειψη οράματος για επανένωση από την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ στις 2 Ιανουαρίου 2013, στην οποία εισηγείται την υιοθέτηση ενός ουσιαστικού, απλού και σύντομου κοινού ανακοινωθέντος που να περιλαμβάνει αναφορά στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα σχετικά ψηφίσματα κυρίως το 1251, ξεκάθαρη αναφορά στη συμμετοχή μας στην ΕΕ και στον πρωταρχικό ρόλο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων και σε σαφή μεθοδολογία.

«Το όραμα μου είναι μια επανενωμένη Κύπρος, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα που να σέβεται πλήρως τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της, εκπληρώνοντας την επιθυμία όλων των Κυπρίων να ζήσουν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η λύση θα πρέπει να είναι τέτοια που κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει την ενότητα του ομόσπονδου κράτους, να το υποσκάψει ή να προωθεί τη διάλυσή του με αποσχιστικές ενέργειες ή προσπάθειες για επίτευξη διεθνούς αναγνώρισης της παράνομης οντότητας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης