Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μυστικό ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου θα κλειδώσει οριστικά το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιστρέφει γύρω στις 5.00 το απόγευμα της Κυριακής από επίσκεψη στο Κάιρο, και λίγο αργότερα έχει συμφωνήσει να βρεθούν με τον πρωθυπουργό, σε μέρος που κρατείται κρυφό από τους δημοσιογράφους, ώστε να κλείσουν το ντιλ για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Ο Α. Σαμαράς σβήνει και γράφει ονόματα για τον ανασχηματισμό από χθες, προκειμένου τη Δευτέρα να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. «Τα τηλέφωνα προς τους νέους υπουργούς θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί» διαβεβαιώνει μιλώντας στο zougla.gr συνομιλητής του Α. Σαμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν του Αγίου Πνεύματος και η νέα κυβέρνηση να ορκιστεί την Τρίτη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  
Αυτό το «Σαββατοκύριακο ζυμώσεων», όπως το χαρακτηρίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός βολιδοσκοπεί πρόσωπα και κάνει υπολογισμούς: εσωκομματικές ισορροπίες, γεωγραφική κατανομή και εκπροσώπηση, νέα πρόσωπα και ονόματα έκπληξη είναι μερικά από τα κριτήρια που θέτει για τους υπουργούς.

Από την άλλη, νυν υπουργοί αλλά και… υπουργοποιήσιμοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας να μάθουν νέα για την τύχη τους, ενώ ζητούν από δημοσιογράφους να τους ενημερώνουν για κάθε πληροφορία (!) που τυχόν διαρρέει.

Όπως είναι φυσικό, το Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως φειδωλό σε πληροφορίες, το ίδιο και η Χ. Τρικούπη. Μερικά δεδομένα ωστόσο υπάρχουν: ο Ευ. Βενιζέλος παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, ο Δ. Αβραμόπουλος στο Υπουργείο Άμυνας (εκτός αν πάρει το Εξωτερικών, όπως έχει διαμηνύσει αρμοδίως), ενώ φαίνεται ότι κλείδωσε οριστικά η μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ερώτημα παραμένει το ποιος θα τον αντικαταστήσει, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί το κλειδί για όλο το κυβερνητικό σχήμα. Τελευταίο όνομα που προστέθηκε στη λίστα ήταν εκείνου του Νίκου Οικονομίδη.

Λύση της τελευταίας στιγμής μπορεί να αποτελέσει και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μέχρι σήμερα διατελεί αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Για την ίδια θέση, πάντως, έχουν ακουστεί δεκάδες (κυριολεκτικά) ονόματα: από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέχρι κάποιον εκ των Δημήτρη Αβραμόπουλου, Σταύρου Παπασταύρου, Χρύσανθου Λαζαρίδη, Σταύρου Δήμα, Νίκου Δένδια, Μάκη Βορίδη και Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πιθανότατα θα οδεύσει προς το Υπουργείο Πολιτισμού ή Παιδείας, ενώ στην κυβέρνηση θα μπουν οι κυρίες Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Φεβρωνία Πατριανάκου και ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Στην κυβέρνηση παραμένουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά ίσως αλλάξουν υπουργείο. Ο κ. Μητσοτάκης ακούγεται για το Υγείας ή το Δημόσιας Τάξης. Αν μετακομίσει, πιθανόν να αναβαθμιστεί σε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η νυν υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο κ. Δένδιας φεύγει από το Δημόσιας Τάξης για να αναλάβει το Δικαιοσύνης στη θέση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος μένει εκτός κυβέρνησης. Το ίδιο και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τον οποίο πιθανότατα θα αντικαταστήσει στο Υπουργείο Παιδείας ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ή η Συλβάνα Ράπτη. Εκτός κυβέρνησης μένει μάλλον και ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος πάντως «τα μαζεύει» από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ως φαίνεται, οι ενδοκυβερνητικές αλλά και οι ενδονεοδημοκρατικές ισορροπίες θα αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να διευρύνει τον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος επιδιώκει να τοποθετήσει στην κυβέρνηση περισσότερα δικά του στελέχη απ’ ό,τι μέχρι σήμερα, αλλά και να πάρει παραγωγικά υπουργεία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει διαμηνύσει ότι ενδιαφέρεται να μπει στην κυβέρνηση σε παραγωγικό υπουργείο, με πιθανότερο το Αγροτικής Ανάπτυξης. Χθες κυκλοφόρησε και ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απομακρύνεται από την κυβέρνηση και τη θέση του στο Υπουργείο Υποδομών την καταλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να πάρει το Ανάπτυξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού ο Κωστής Χατζηδάκης οδεύει προς αποχώρηση, φλερτάροντας με τη θέση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.

Θέση στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καπαρώσει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος επιθυμεί να πάει στο Υγείας από τον προηγούμενο ανασχηματισμό.

Παραμένουν στις θέσεις τους, όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά, η Εύη Χριστοφιλοπούλου θα έβλεπε θετικά τη μετακίνησή της στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ… σφαγή γίνεται για το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιθυμεί ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα αποχωρήσει ο αναπληρωτής Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο πρωθυπουργός να δώσει το κρίσιμο εκλογικό υπουργείο σε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και ως εκ τούτου αναζητείται… νεοδημοκρατική λύση.

Από το Υπουργείο Εργασίας αποχωρεί ο Γιάννης Βρούτσης, αλλά, αν και ακούστηκε το όνομα του Γιώργου Κουτρουμάνη, ο ίδιος δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην κυβέρνηση. Το ίδιο και ο Παντελής Καψής αλλά και ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα πιθανότατα θα βρεθούν και νέα πρόσωπα, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης ή ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης