«Αναβαθμίζεται ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014, 15:17
«Αναβαθμίζεται ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας»
«Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναδείξουν τον σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο τους με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί κορυφαίο θέμα, το οποίο απασχολεί και θα απασχολεί την οικονομία και τα συμβούλια κορυφής των κρατών- μελών της ΕΕ.

«Διεκδικούμε να μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι μας στην ΕΕ ως δύο χώρες που προσφέρουν για πρώτη φορά μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο και μία νέα δίοδο μεταφοράς αυτού του πολύτιμου ενεργειακού αγαθού» τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε τις δύο χώρες ως «θεματοφύλακα» της ασφάλειας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ειρήνης, σε μία ευρύτερα ταραγμένη περιοχή. Όπως σημείωσε, ο διάδρομος που ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ - Κύπρου μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει μαζί με τη μονάδα του LNG μία νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι προωθούνται ο αγωγός TAP (Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, και η υλοποίηση του κεντρικού διαδρόμου ενός κάθετου άξονα βορρά- νότου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα έχει φθηνή ενεργειακή ύλη, θα είναι ανταγωνιστική στις εξαγωγές της και θα δοθεί φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου συμφώνησαν στο Κάιρο να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριοθετηθούν οι Οικονομικές Ζώνες στις περιοχές, όπου δεν έχουν οριοθετηθεί. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη και ασφαλώς οι τρεις κυβερνήσεις από κοινού θα αποφασίσουν για την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη μεθόδευση, προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό για το οποίο έχουν δεσμευτεί οι ηγέτες των τριών κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014, 15:17