Περισσότερους «βαθμούς ελευθερίας» στη χάραξη της πολιτικής υγείας και φαρμάκου και μεγαλύτερης ευελιξίας στην προώθηση μέτρων για να αρθούν στρεβλώσεις και αδικίες της προηγούμενης περιόδου, θεωρεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ότι θα υπάρξουν στη «μετά-Μνημόνιο» εποχή «παρά τη διατήρηση δημοσιονομικών περιορισμών».

Κατά την παρέμβαση του στο 17ο HealthWorld 2018 του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή περίοδο στην υγεία αφορά τον «πυρήνα» του πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος στη χώρα και δίνει την ευκαιρία ενός σοβαρού προβληματισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για να εξασφαλισθεί η καθολική, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών -πού όπως είπε, εξακολουθούν να είναι πάνω από το 20% του πληθυσμού- στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Καταφέραμε επίσης να στηρίξουμε και να σταθεροποιήσουμε τη δημόσια περίθαλψη, να ανοίξουμε μέτωπο με τα διαχρονικά προβλήματα της διαφθοράς στο σύστημα υγείας, να διασφαλίσουμε την αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα των χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών». Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας «που διασφαλίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών και τη βιωσιμότητα του» με κορυφαία τομή την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΣΥ).

Το στοίχημα τώρα, είπε, είναι να καλύψουμε με μεγαλύτερη επάρκεια και κυρίως με ποιοτικότερες υπηρεσίες, τις νέες ανάγκες υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας και προϋπόθεση είναι «η σταδιακή υποχώρηση της λιτότητας και η δημιουργία αυξημένου «δημοσιονομικού χώρου» για δημόσια περίθαλψη και κοινωνικό κράτος στη μεταμνημονιακή περίοδο» .

Όπως είπε ο κ. Ξανθός «είμαστε σε μια φάση που υλοποιούνται όχι μόνο οριζόντια μέτρα, αλλά πολύ κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές για την ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «νέο «μίγμα» με προτεραιότητα «στην ανάπτυξη αξιόπιστου μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) και φαρμακευτικής καινοτομίας σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα ακριβά φάρμακα, θεραπευτικά πρωτόκολλα και μητρώα ασθενών, αλλαγές στο πεδίο της τιμολόγησης και αποζημίωσης , κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία, αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στη φαρμακευτική αγορά μέσω της μείωσης της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος, σταδιακή άρση της επιβάρυνσης των πολιτών για την κάλυψη των φαρμακευτικών τους αναγκών».

Σημείωσε, ότι στην κατεύθυνση της διασφάλισης των ελάχιστων δυνατών κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων, το υπουργείο Υγείας έχει συγκροτήσει ένα εργαλείο θεσμικού διαλόγου (την Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην αγορά φαρμάκου, ενώ είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για τη Φαρμακευτική Πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης