Τη θέση του για το νομοσχέδιο που αφορά στην άρση απορρήτου των επικοινωνιών, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Μίλησε επίσης για τη δική του παρακολούθηση, επιμένοντας πως θα πετύχει να ενημερωθεί νόμιμα. Πήρε ακόμη θέση για τις δημοσιευθείσες λίστες, ενώ δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές με φως και όχι με σκοτάδι, για να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιοι από το περιβάλλον του έπαιξαν και ποια παιχνίδια». Εξαπέλυσε συγχρόνως δε, δριμεία επίθεση κατά των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στο σκέλος των μετεκλογικών συνεργασιών.

Η κατάθεση (για διαβούλευση) του νομοσχεδίου για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών, είναι «σημαντική δικαίωση», είπε εισαγωγικώς ο Ν. Ανδρουλάκης. Κάνοντας ταυτοχρόνως λόγο για «εκτεταμένη θεσμική παρακμή με πρωταγωνιστή το Μέγαρο Μαξίμου», κατηγόρησε ειδικότερα τον πρωθυπουργό ως «αρνητή για μήνες, της πραγματικότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστρέφοντας στα του νομοσχεδίου, είπε πως είναι «ικανοποιητικό σε πάρα πολλά σημεία», εξέφρασε από την άλλη, την «κάθετη διαφωνία» του ως προς την τριετία. Πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση του πολιτικού προσώπου που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και εις βάρος του οποίου δεν βρέθηκε κάτι, είναι η άποψή του. «Μου ζητούσαν να κάνω το παράνομο και τώρα έρχονται στα δικά μας νερά», συμπλήρωσε.

Χαρακτηρίζοντας σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, «υποτιμητικό» το γεγονός, ότι ακόμη και χθες, ο πρωθυπουργός μιλούσε για δικαστική αστοχία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζήτησε επίσης να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη η αρμόδια εισαγγελέας, η οποία, πρόσθεσε, συνεχίζει «τα παραμύθια περί εθνικών κινδύνων».

Κρατώντας αποστάσεις από όσα έχουν δημοσιευθεί το τρέχον διάστημα, σημείωσε πως «διαβάζω πολλά ονόματα σε λίστες, εγώ δεν υιοθετώ τίποτε». Εστιάζοντας δε, στην προσωπική του στάση, υπογράμμισε ότι εξ αρχής κινήθηκε θεσμικά, πήγε έτσι, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. Κάλεσε δε, οποιοσδήποτε έχει κάποιο στοιχείο να πράξει το ίδιο. Ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε και στη χθεσινή αίτησή του ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ζήτησε να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη που δεν επιτρέπει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έχουν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ. «Δεν μπορώ να μπω σε παράνομες ενέργειες», ξεκαθάρισε εξάλλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει αναδρομική ισχύ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, παρατήρησε ότι έτσι θα διαλυθούν οι προεκλογικές σκιές και όλοι θα μάθουν τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ για πολιτικά πρόσωπα και τον ίδιο προσωπικά. «Για να πάμε σε ένα καθαρό τοπίο», επέμεινε. «Να μάθουμε όλοι τι έχει συμβεί – εγώ δεν φοβάμαι την αλήθεια» πρόσθεσε.

Ταυτοχρόνως ωστόσο, προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεξε με το προτεινόμενο σχέδιο, να αποφύγει την καταδίκη του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υποστήριξε δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης καθαίρεσε τους κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα «γνωρίζοντας την παρακρατική λειτουργία αυτού του μηχανισμού». Ισχυρισμό που στήριξε κατά τα λεγόμενά του, στο ότι όντας 8 χρόνια ευρωβουλευτής δεν είχε υπάρξει θέμα, αλλά κατά την διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ «ξαφνικά γίνομαι κίνδυνος».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «είτε ο κ. Μητσοτάκης, είτε ο μηχανισμός που λειτούργησε από το Μέγαρο Μαξίμου, ήθελε να έχει μια μεγαλύτερη γνώση της προσωπικής μου στρατηγικής, ή και για κάποια άλλα που αφορούν το Predator». Στο σημείο αυτό έκανε και το διαχωρισμό – διευκρίνιση, ότι η μεν ΕΥΠ ακούει κάποιον όταν μιλά στο τηλέφωνο, με το Predator όμως ακούν τον στόχο, ακόμη και όταν είναι κλειστό το τηλέφωνό του, όταν μιλά με την γυναίκα και τα παιδιά του, ενώ παίρνει και όλα τα στοιχεία. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε σε θεσμικό μεσαίωνα, όπου οι φιλελεύθερες δημοκρατίες θα απειλούνται από τέτοια λογισμικά», δήλωσε επίσης.

«Θα πετύχω να ενημερωθώ νόμιμα» τόνισε, στηλιτεύοντας την «παρακρατική ενέργεια», όπως την αποκάλεσε, εις βάρος του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ. Και σε επόμενο σημείο, είπε πως «εγώ δεν φοβάμαι κανένα, ούτε επιχειρηματίες, ούτε ιδιοκτήτες λογισμικών, ούτε συνεργάτες». Ζήτησε δε, εκ νέου, όλοι όσοι έχουν δει τα ονόματά τους δημοσιευμένα σε λίστες, να πάνε στη δικαιοσύνη και να την βοηθήσουν έτσι, να κάνει τη δουλειά της. Κάλεσε μάλιστα, τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, να μιμηθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να φτιάξει ένα μηχανισμό, ώστε τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις εν λόγω λίστες, να μπορούν να ελέγξουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Εστιάζοντας επίσης, στην περίπτωση τη δική του, όπως και σε εκείνη του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε η ΑΔΑΕ να ενημερώσει και για τα προηγούμενα χρόνια.

Επανερχόμενος στην πολιτική κριτική του, υπογράμμισε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές με φως και όχι με σκοτάδι, για να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιοι από το περιβάλλον του έπαιξαν και ποια παιχνίδια, ποιοι οι παρακολουθούμενοι και για ποιους λόγους. Καθαρό τοπίο».

Επανέλαβε μάλιστα, ότι του προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την πορεία της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε. Και κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη για «ένοχη στάση», όπως είπε, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής απέτρεψε την κλήση εμπλεκόμενων προσώπων (Δημητριάδης, Λαβράνος, Μπίτζιος κ.ά.).

Αλλάζοντας θέμα, στα μετεκλογικά σενάρια, υπογράμμισε την προσπάθεια της παράταξης της οποίας ηγείται, «να μην έχουμε δύο αρνητικά σενάρια για το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, ομάδα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη και ομάδα εξουσίας του κ. Τσίπρα». Σημείωσε ακόμη, ότι ερχόμενος στην εξουσία ο Κ. Μητσοτάκης, είχε υποσχεθεί ότι όλες οι θεσμικές παραλειτουργίες της κυβέρνησης Τσίπρα -Καμμένου θα αποτελέσουν παρελθόν. Αντ’ αυτού, «είδαμε μία από τα ίδια».

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε: «Δεν είσθε σε ομηρία, δεν έχετε δύο κάκιστες επιλογές. Εμείς σας δίνουμε μια τρίτη επιλογή, προοδευτική, αξιοπρεπή, διαφανή, με ένα πρόγραμμα που θα ενισχύει την προοπτική της χώρας και το δημόσιο συμφέρον». Πάντως, διευκρίνισε, όλα θα κριθούν μετεκλογικώς βάσει των πολιτικών συσχετισμών. Έτσι, ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ της πρώτης Κυριακής, θα πάρει την πρωτοβουλία προγραμματικής συμφωνίας βάσει προτεραιοτήτων που «εμείς αξιακά θεωρούμε ότι κάνουν τη χώρα ισχυρότερη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη».

Εξ άλλου, η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα συζήτησης με όλα τα κόμματα που μπορούν να σεβαστούν ένα πρόγραμμα προτεραιοτήτων. «Έχουν αποτύχει οικτρά τα μοντέλα εξουσίας Τσίπρα – Μητσοτάκη, το συγκεντρωτικό κράτος» υπογράμμισε, με την πρόσθετη επισήμανση ότι ο ίδιος αγωνίζεται για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ και μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη, που την πρώτη Κυριακή θα φέρει σταθερότητα και προοπτική.

Στο σημείο αυτό μάλιστα, κατηγόρησε για άλλη μια φορά τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Τον πρωθυπουργό γιατί λέει ότι διαφωνεί με το πολιτικό σύστημα (σ.σ. εκλογικό νόμο), «λες και δεν υπάρχει Σύνταγμα». Και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί παρότι ήταν εκείνος που έφερε το σύστημα της απλής αναλογικής, τώρα δηλώνει πως δεν κάνει κυβέρνηση των ηττημένων. «Δεν τους ενδιαφέρει να αλλάξει η χώρα, να γίνει μια ισχυρή αλλαγή που θα βοηθήσει τον ελληνικό λαό, θα φέρει ευημερία και σταθερότητα. Τους ενδιαφέρει, ο μεν πρώτος να παραμείνει πρωθυπουργός, και ο άλλος να ξαναγίνει πρωθυπουργός. Τίποτε περισσότερο». Τέλος, «εγώ και το ΠΑΣΟΚ, ό,τι λέγαμε για παρακμή θεσμών επί ΣΥΡΙΖΑ, τα ίδια λέμε για παρακμή θεσμών επί ΝΔ. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια παρασκηνίου, ούτε παιχνίδια εξουσίας. Έχουμε αξιακή και συνεπή στάση στα πράγματα».

Κλείνοντας την κατ’ ουσίαν μονοθεματική συνέντευξη, ο Ν. Ανδρουλάκης είπε για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, ότι «οι επιλογές της κυβέρνησης βοηθούν τους λίγους και ισχυρούς, όπως οι τράπεζες και οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας» – αντιθέτως πολύ λίγα γίνονται για τους πολλούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης