«Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά, αν είναι μόνιμου χαρακτήρα ή αν είναι προεκλογικού χαρακτήρα. Τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα πρέπει, αν έχουν ένα θετικό κοινωνικό πρόσημο, να τα στηρίξει» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη νομοθέτηση όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

«Για τις ασφαλιστικές εισφορές δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι ένα μόνιμο μέτρο, όταν βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση στο ασφαλιστικό, όταν η ανεργία είναι ψηλά» είπε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να παίζει η εκάστοτε κυβέρνηση ή να εντάσσει σε προεκλογικούς κύκλους πολύ σημαντικά θέματα οικονομίας, που έρχονται να πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Αυτό είναι μια συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει στη Βουλή. Αν αποδειχθεί μέσα από τη συζήτηση αυτή ότι είναι ένα επικοινωνιακό μέτρο προεκλογικού χαρακτήρα, προφανώς το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να το στηρίξει. Αν όμως είναι ένα μέτρο που έχει να κάνει με το ότι υπάρχει κάτι θετικό στην ελληνική οικονομία και αυτό πρέπει να αποδοθεί με έναν δίκαιο τρόπο στην κοινωνία, προφανώς πρέπει να το στηρίξει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν κάνει «τυφλή αντιπολίτευση» και χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κινούμενη άμμο», εξηγώντας χαρακτηριστικά: «Εμείς, όταν βλέπουμε ένα θετικό μέτρο, όπως ήταν το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, το στηρίζουμε. Όταν όμως βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία αυτήν τη στιγμή είναι κινούμενη άμμος, που σε μεγάλα εθνικά θέματα “σκοτώνεται” ο υπουργός Άμυνας με τον υπουργό Εξωτερικών και αυτό να γίνεται όχι μόνο εντός της χώρας μας αλλά και στο εξωτερικό, προφανώς αυτήν την κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να την πάρει κάποιος στα σοβαρά».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «δεν είμαστε στο κάδρο μιας κατάστασης όπως αυτής που υπάρχει στην Ιταλία, όπου υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ της Επιτροπής και των θεσμών με την ιταλική κυβέρνηση για το μέγεθος του ελλείμματος», αλλά, όπως είπε, «είμαστε σε άλλα κάδρα, π.χ. δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές».

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση των απόρρητων κονδυλίων, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε: «Δεν ξυπνήσαμε μια ωραία πρωία και τα βρήκαμε αυτά μπροστά μας. Έγινε ένα υπουργικό συμβούλιο, έγινε μια μείζονα κρίση στην κυβέρνηση και ήταν βολές που εξαπέλυσαν ο ένας υπουργός στον άλλον εντός του υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να κάνει τον τροχονόμο σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Αυτό είναι πρόβλημα της κυβέρνησης και δεν μπορούμε να μεταβιβάσουμε το πρόβλημα της ασυνεννοησίας και των εσωτερικών αντιπαραθέσεων στους δημοσιογράφους ή τους πολίτες. Γι’ αυτό και λέω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι κινούμενη άμμος. Μόνη της παράγει συνεχώς προβλήματα και δημιουργεί αδιέξοδα. Όταν σε ένα κορυφαίο εθνικό θέμα, όπως αυτό των Σκοπίων, έχουν μια τέτοια στάση ακόμα και σήμερα κορυφαίοι υπουργοί, πάει να πει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διακυβέρνησης στη χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς εάν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2019, ο κ. Ανδρουλάκης διευκρίνισε ότι στόχος του είναι να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ και να ξαναπρωταγωνιστήσει «απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ», γι’ αυτό «αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές, οφείλω να είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, αν προηγηθούν οι ευρωεκλογές οφείλω να είμαι στις ευρωεκλογές ως εν ενεργεία ευρωβουλευτής». Τόνισε ακόμα πως δεν θέλει «καμιά ειδική μεταχείριση» και υπογράμμισε πως «όλοι να κριθούν από τον ελληνικό λαό».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Ο λαός θα ψηφίσει και με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία και τον συσχετισμό θα δούμε πώς πρέπει να πράξουμε. Αν πάρουμε ένα σημαντικό ποσοστό, οφείλουμε να πάμε στο επόμενο βήμα και να διεκδικήσουμε μια προγραμματική συνεργασία με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει προεκλογικά ως παράταξη. Αν πάρουμε ένα χαμηλότερο των προσδοκιών αποτέλεσμα, ο λαός μάς θέλει στην αντιπολίτευση».

Σε ό,τι αφορά δε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως τα κόμματα θα πρέπει να εμπλέκονται το λιγότερο δυνατό ή καθόλου με την αυτοδιοίκηση, «γιατί στο παρελθόν έχει αποδειχθεί πως οι επιλογές των κομμάτων και του αθηνοκεντρικού κράτους δεν βοήθησαν την αυτοδιοίκηση να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που έχει στα υπόλοιπα προηγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηριστικά που κάνουν τα κράτη να λειτουργούν εύρυθμα με λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερη διαφθορά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης