Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκεσε η συζήτηση των «8» στις Βρυξέλλες, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι αισιόδοξα, καθώς, όπως άφησαν να εννοηθεί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπήρξε σύγκλιση σε επιμέρους θέματα που συζητήθηκανΓια μια «ήρεμη και συλλογική» συζήτηση έκανε λόγο η Άνγκελα Μέρκελ γνωστοποιώντας ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και προσθέτοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες.

Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι αισιόδοξα, καθώς, όπως άφησαν να εννοηθεί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπήρξε σύγκλιση -αν και όχι ταύτιση απόψεων- σε επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν.

Πάντως, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη χθεσινή συνάντηση, στην ελληνική πλευρά δόθηκε χρόνος μιας εβδομάδας προκειμένου να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναλυτικών μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί σε έκτακτο Eurogroup που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Οι εταίροι που κάθισαν στο τραπέζι της μίνι συνόδου συμφώνησαν ότι εμμένουν στην απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο της κυβέρνησης θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα -ισοδύναμα και μη- τα οποία θα έχουν το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Κατά τ’ άλλα, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των τεχνικών κλιμακίων, λέγοντας ότι οι μεταξύ τους συζητήσεις υπονομεύθηκαν.

Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο τραπέζι κάθισαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την τελευταία στιγμή προστέθηκε στη λίστα και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ούβε Κορσέπιους.

Το κοινό ανακοινωθέν

«Αποδεχόμαστε απολύτως τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.

»Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

»Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

» Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

»Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Ολάντ: «Η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει το ταχύτερο δυνατόν τις μεταρρυθμίσεις»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης για την Ελλάδα, ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την Αθήνα, η οποία πλέον καλείται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει.

«Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος ανέφερε ότι, εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της, θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Παράλληλα, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν από δημοσιονομικής απόψεως, ενώ τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.

Μέρκελ: «Πρώτα αξιολόγηση, μετά εκταμίευση»

«Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της μίνι συνόδου.

Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις τόνισε ότι «δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει στη βάση της αξιολόγησης και θετικής αποτίμησης του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης