Έντονες ανησυχίες εξέφρασαν εξερχόμενοι της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιαννάκης Ομήρου και Γιώργος Περδίκης.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για γενναιόδωρες προσφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιαννάκης Ομήρου διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει μετακίνηση των τουρκικών θέσεων, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για τις συναντήσεις Ναμί στην Ουάσιγκτον, ενώ ο Δ. Συλλούρης θεωρεί ότι η Τουρκία δεν δείχνει καλή θέληση για λύση.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενημέρωση για τις συναντήσεις διαπραγματευτών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις συναντήσεις των διαπραγματευτών και για τις χιαστί επισκέψεις τους σε Αθήνα και Άγκυρα δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Τόνισε επίσης ότι για την ουσία των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος θα ενημερώσει όταν υπάρχουν αποτελέσματα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διαπραγματεύεται δημόσια, επειδή όπως είπε, δεν είναι προς το κοινό καλό.

Απαντώντας σε αναφορές περί αναβάθμισης του ψευδοκράτους από την επίσκεψη Ναμί στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος είπε ότι τέτοιου είδους επισκέψεις πρέπει να κρίνονται με ένα φακό ιστορικότητας εξηγώντας ότι τέτοιες συναντήσεις έγιναν και κατά το παρελθόν. Υπενθύμισε μάλιστα την επίσκεψη Ταλάτ στον Λευκό Οίκο και κάλεσε όλους να πολιτεύονται με μετριοπάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αβέρωφ: Ήμουν σε άλλη συνεδρίαση;

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, έφυγε από το Προεδρικό χωρίς να κάνει δηλώσεις. Λίγο μετά και από το στούντιο του ΡΙΚ, ακούγοντας το ρεπορτάζ από το Προεδρικό διερωτήθηκε σε ποια συνεδρία ήταν ο ίδιος και σε ποιαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Έκανε λόγο για κινδυνολογία, για μηδενισμό, και δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο και τόνισε ότι «ο φανατισμός και η διχόνοια δεν οδηγούν κάπου. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος» είπε, «αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουμε μέσω των διαπραγματεύσεων».

Δεν υπάρχει παραβίαση από Μπαρμπαρός

Ερωτηθείς για την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες στην περίπτωση που συνεχίσει το Μπαρμπαρός τις προκλήσεις στην ΑΟΖ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι δεν έγινε κάτι που να θεωρείται παραβίαση, ώστε ο ΠτΔ να διακόψει τις συνομιλίες. Δεν απαγορεύεται ανέφερε συγκεκριμένα η διέλευση οποιουδήποτε σκάφους οποιασδήποτε χώρας από οποιανδήποτε ΑΟΖ. Παραβίαση υπάρχει συμπλήρωσε, όταν για παράδειγμα ένα σκάφος προσπαθεί να παρεμποδίσει την ώρα που γίνεται γεώτρηση σε κάποιο οικόπεδο.

Γεφυροποιός ο Άντρος

Έκκληση στα πολιτικά κόμματα να διατυπώνουν προσεκτικά τις διαφωνίες τους, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Έχει σημασία είπε το πώς διατυπώνονται οι διαφορετικές απόψεις, την στιγμή που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει συμπλήρωσε να διατυπώνονται με τρόπο που να μην ζημιώνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είπε στον ΠτΔ ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Θεωρούμε ανέφερε ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αν εγκαταλειφθούν είτε δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία, είτε θα καταλήξουμε σε χειρότερη συμφωνία. Μετέφερε επίσης στον Πρόεδρο την άποψη του ΑΚΕΛ ότι δεν αποδέχεται εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ. Ως χώρα ευρωπαϊκή είπε, δεν χρειαζόμαστε άλλες εγγυήσεις από αυτές που παρέχονται από την ΕΕ.

Από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση όπως είπε, φαίνεται πάντως να υπάρχει μεγάλο χάσμα στις απόψεις που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν έχω αμφιβολία πρόσθεσε, ότι η προσπάθεια θα είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό τόνισε και πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι.

Ν.Παπαδόπουλος: Γενναιόδωρες προσφορές και αναβάθμιση ψευδοκράτους

Η πολιτική των γενναιόδωρων προσφορών και του καλού παιδιού μας έφεραν ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων, δήλωσε σήμερα, ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για αναβάθμιση αξιωματούχων ψευδοκράτους και για συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία που αντί να απιδοκιμάζεται, επιβραβεύεται στο διεθνή χώρο.

«Παρόλο που διαφωνούμε ριζικά και βασικά σε ό,τι αφορά την πρακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, εμείς», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «έστω κι από τη θέση της αντιπολίτευσης είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πάνω σε μια σωστή βάση και θα προσπαθήσουμε, με ένα εποικοδομητικό τρόπο ,παρά το ό,τι διαφωνούμε σε σχέση με επιμέρους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, να καταθέτουμε δικές μας εναλλακτικές προτάσεις, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «είχαμε σήμερα την ευκαιρία να έχουμε την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τις εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Δεν προτίθεμαι να επαναλάβω το τι λέχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως ποτέ δεν επαναλαμβάνω το τι συζητείται».

Δήλωσε ότι η συνεδρία του ΕΣ διεξήχθη «κάτω από τη σκιά του κοινού ανακοινωθέντος», προσθέτοντας ότι «αυτό που φαίνεται σήμερα είναι ότι δυστυχώς η πολιτική του καλού παιδιού ήδη έχει φέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υπόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Εδωσε ως παράδειγμα το ότι «ψες στο Ευρωκοινοβούλιο, αντί να κατηγορηθεί η Τουρκία για την αδιαλλαξία της, επιβραβεύεται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραχώρησε και έδωσε νέες γενναιόδωρες προσφορές στην άλλη πλευρά κι αντί να επιβραβευθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά επιβραβεύθηκε η αδιαλλαξία της Τουρκίας κι αναγκάστηκαν έξι ευρωβουλευτές μας να καταψηφίσουν την Έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσκεψη Ναμί στο Λευκό Οίκο ως «υπουργός» εξωτερικών του ψευδοκράτους. «Πολύ φοβούμαστε η χιαστή διαδικασία που έχει δυστυχώς ξεκινήσει, θα αναβαθμίσει τους αξιωματούχους του ψευδοκράτους και επομένως βλέπουμε τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες και τις παραβιάσεις της ΑΟΖ μας από το BARBAROS – το οποίο συνοδεύεται πλέον και από πολεμικά πλοία και υποβρύχια – και παρά τις διακηρύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι αυτές οι παραβιάσεις είναι υποφερτές».

«Πολύ φοβούμαστε», συνέχισε, «ότι επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι χειρότεροι φόβοι μας. Είχαμε, είπε, προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η πολιτική των γενναιόδωρων προσφορών και του καλού παιδιού θα μας φέρει ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων και αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις βλέπουμε σήμερα».

Είναι γεγονότα, είπε, που καταδεικνύουν πού μας έχει φέρει η πολιτική του καλού παιδιού.

Σχολιάζω, εξήγησε, τα γεγονότα γύρω από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και δυστυχώς την αναβάθμιση των αξιωματούχων του ψευδοκράτους, αλλά και τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία που φαίνεται ότι αντί να επιδοκιμάζεται, να επιβραβεύεται στο διεθνή χώρο.

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τη νέα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 31 Μαρτίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν επιθυμεί να επαναλάβει το τι λέχθηκε στη συνεδρία.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για το τι λένε στην τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε πως «κι εμείς ανησυχούμε για το τι λένε οι Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές γιατί αν αληθεύουν αυτά που λένε είναι ζητήματα που μας προκαλούν ανησυχία. Όμως, όταν δηλώνουν κάτι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουμε και μια επιφύλαξη σε σχέση με το τι λέγεται και το τι ισχυρίζονται».

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα, διευκρίνισε ότι αυτό ισχύει.

«Είχα ζητήσει συνάντηση μαζί του μετά από την απόφαση αποχώρησης από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για να τον ενημερώσω εθιμοτυπικά για τους λόγους της αποχώρησης του ΔΗΚΟ, αλλά και να του επαναλάβω ότι παρά το ότι θα βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, εμείς είμαστε έτοιμοι να τον στηρίξουμε στο βαθμό που μπορούμε να τον στηρίξουμε, με εναλλακτικές εισηγήσεις και εποικοδομητική κριτική εκεί που χρειάζεται για να ενισχύσουμε τη δική του διαπραγματευτική θέση», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «αντιλαμβάνεστε ότι είχαμε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, δεν θέλω εδώ και σε αυτό το χώρο και μετά από μια τέτοια συνεδρία να σχολιάσω ό,τι έχει να κάμει με τη σχέση του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Γ. Ομήρου: Καμία μετακίνηση της Τουρκίας

Αρνητικές εξελίξεις που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του σώματος, ο κ. Ομήρου είπε αρχικά ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία απολύτως μετακίνηση από τις πάγιες γνώστες αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις και εξέφρασε την άποψη, την οποία μετέφερε και εντός συνεδρίας, ότι θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί η πρόταση της ΕΔΕΚ για τη διαμόρφωση μιας καινούριας εθνικής στρατηγικής.

Ο κ. Ομήρου, αφού ανέφερε ότι η θέση της ΕΔΕΚ επί του κοινού ανακοινωθέντος είναι πολύ καλά γνωστή, είπε ότι έχει επισημάνει κατά τη συνεδρία τους κινδύνους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. «Δυστυχώς, πρέπει να επισημάνουμε κάποιες εξελίξεις που κάθε άλλο μπορούν να θεωρηθούν ως εθνικές, το αντίθετο. Η συνάντηση του κ. Ναμί με ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου στην παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στις διπλωματικές μας υπηρεσίες, και θα πρέπει να γίνει αυστηρότατο διάβημα. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση του ψευδοκράτους, και δυστυχώς, είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα και των λεγομένων χιαστί συναντήσεων», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε στη συνέχεια ότι με τον ίδιο τρόπο οι Τούρκοι ερμηνεύουν και εκμεταλλεύονται το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δημιουργήθηκε μια εικόνα εφορίας, ότι πάμε για λύση, ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται λογικά και με σωφροσύνη για να υπάρξει λύση του Κυπριακού και βλέπουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παραβιάζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2005 που ορίζουν ότι για να εξελιχθεί ο ενταξιακός διάλογος Τουρκίας-ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει ορισμένες υποχρεώσεις, αυτές που ονομάζονται Κυπρογενείς», είπε.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε επίσης στις κλιμακούμενες προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας πως δεν είναι ζήτημα ελεύθερης ναυσιπλοΐας, αλλά πρόκειται περί παρανομίας με τις ερευνητικές εργασίες που διεξάγει το σκάφος αυτός.

«Εκείνοι που έδωσαν υποσχέσεις ή ανέλαβαν δεσμεύσεις –τρίτοι εννοώ- ότι θα παρενέβαιναν προς την πλευρά της Τουρκίας, όχι μόνο δεν το έχουν πράξει αλλά λυπούμαι να πω ότι ενθαρρύνουν την Τουρκία σε αυτού του είδους τις προκλητικές ενέργειες ή και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους», κατέληξε.
Δ.Συλλούρης: Η Τουρκία δεν δείχνει καλή θέληση

Η δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ, αλλά και η διπλωματική δράση και της Τουρκίας και των εκπροσώπων της στην Κύπρο, δεν επιδεικνύει καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Συλλούρης είπε πως «αντίθετα, η Τουρκία και οι εκπρόσωποι της προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κλίμα το συνομιλιών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και εμπέδωση της κατοχής».

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χειριστεί το θέμα, όπως ο ίδιος νομίζει, με τις διπλωματικές υπηρεσίες.

Ανέφερε ακόμη πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το ΕΥΡΩΚΟ κατέθεσε τις εκτιμήσεις του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα για να οδηγηθούμε σε συνάντηση στις 31 Μαρτίου, ο κ. Συλλούρης είπε πως θα πρέπει να ρωτηθεί γι’ αυτό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πηγή: www.nomisma.com.cy
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης