ΠΚ

Τελικά η «παρέμβαση Καραμανλή» στα Ανώγεια της Κρήτης προκάλεσε ντόρο και όχι για τους λόγους τους οποίους υπονοούσαν διάφοροι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας και (δήθεν) συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καραμανλής αιφνιδιάζοντας το κοινό του, επετέθη με έναν αρκετά αιχμηρό λόγο κατά των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και άρα κατά του ιδίου του πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών.

Κάποιοι εκτός Μαξίμου και εντός Νέας Δημοκρατίας και ορισμένοι εκτός του κυβερνώντος κόμματος, είχαν λανθασμένα προεξοφλήσει πώς ο Κώστας Καραμανλής με αφορμή το πολιτικό μνημόσυνο στην μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, θα αναφερόταν στις τρέχουσες κομματικές εξελίξεις παρεμβαίνοντας ακόμη και στις εσωκομματικές δυναμικές. Πως θα αναφερόταν δηλαδή ιδιαίτερα στο πρόσωπο της Όλγας Κεφαλογιάννη η οποία για ένα συντομότατο χρονικό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως περισσότερο για λόγους πολιτικού lifestyle , αναφέρθηκε και ως πιθανή «δελφίνος» ,λυπάμαι που δεν είμαι politically correct αλλά δεν καταγράφεται στην Ελληνική Γραμματεία ο όρος αυτός στην θηλυκή του εκδοχή. Ναι λοιπόν ως «δελφίνος» η οποία θα διαδραμάτιζε ρόλο διεκδικητή της ηγεσίας στη μεταΜητσοτακική Νέα Δημοκρατία.

Πολλοί τότε χαμογέλασαν, άλλοι ξεκαρδίστηκαν στα γέλια και κάποιοι μελαγχόλησαν διαπιστώνοντας την απόλυτη πενία σε πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ορισμένοι μίλησαν και για δάκτυλο «γνωστής επιχειρηματικής οικογενείας της Κρήτης». Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια δηλαδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συνέβη στα Ανώγεια. Αντιθέτως ο Κώστας Καραμανλής έκλεψε την παράσταση και μονοπώλησε το πολιτικό ενδιαφέρον αναφερόμενος, αυτός ο συνήθως «άφωνος», στο μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών. Είπε λοιπόν: «Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο», ανέφερε ο ίδιος ξεκινώντας τη σχετική αποστροφή της ομιλίας του. «Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη», συνέχισε για να τονίσει: «Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!»

Και συμπλήρωσε : Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. «Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Σκληρά λόγια δηλαδή από το στόμα ενός Καραμανλή ο οποίος διατηρεί με συνέπεια σιγή ασυρμάτου εδώ και χρόνια.

Αμηχανία και κατόπιν εκνευρισμός στο Μαξίμου

Αμέσως το περιβάλλον Μητσοτάκη αντέδρασε με τον γνωστό τρόπο των «διαρροών» με την μορφή «κύκλων της Κυβέρνησης». Είπε λοιπόν το Μαξίμου: «Από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη».

Οι ίδιες πηγές θύμιζαν ότι σήμερα, Πέμπτη, «συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής», καθώς επίσης και ότι «ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών»

Αυτά επισήμως, διότι ανεπισήμως άστραψε και βρόντηξε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Διαβάζουμε λοιπόν σε έγκυρα και έγκριτα ΜΜΕ τα οποία στηρίζουν με πάθος και αυταπάρνηση την κυβερνητική πολιτική και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά : «Ανεπισήμως, πάντως, ο σχολιασμός των όσων είπε ο κ. Καραμανλής ήταν πολύ εντονότερος, καθώς στελέχη της κυβερνητικής παράταξης αναρωτιόνταν «πως είναι δυνατόν ο… άφωνος από το 2009 που έχασε τις εκλογές πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε όλα αυτά τα χρόνια μία και μόνη φορά με το μαγνητοφωνημένο μήνυμα για να υποστηρίξει το “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα του 2015, να γίνεται αίφνης τόσο λαλίστατος για το συγκεκριμένο θέμα»

Με λίγα λόγια τα κατάφερε ο εκ Ραφήνας ορμώμενος πολιτικός να θέσει την Νέα Δημοκρατία σε μία προ- εμπόλεμη κατάσταση. Με άλλα λόγια το μέτωπο είναι ενεργό  και το Καραμανλικό μπλοκ αναμένει οδηγίες. Αλήθεια, τι να σκέπτεται ο κ. Νίκος Δένδιας;

Η επίμαχη μαντινάδα.

Δεν έφτασαν ως φαίνεται όλα τα παραπάνω. Ο Κώστας Καραμανλής ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε και σε μία μαντινάδα, γνωστή μεν αλλά με σαφέστατο, σαρκαστικό και υποτιμητικό μήνυμα προς τον Χανιώτη Πρωθυπουργό.

« Άλλο το να ΄σαι αετός

και άλλο να τον κάνεις.

Άλλο το να θωρείς κορφές

και άλλο να τις φτάνεις».

Δεν είναι λοιπόν αετός ο Μητσοτάκης, παριστάνει τον αετό, θωρεί από μακριά τις βουνοκορφές των Λευκών Ορέων αλλά δεν τις προσεγγίζει ποτέ. Προφανώς  το Μαξίμου δεν χρειαζόταν περισσότερα για να καταλάβει.

Δείτε το σχετικό video με την μαντινάδα:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης