Την ηχηρή διαφωνία του εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης όσον αφορά τις κυβερνητικές επιλογές, με αιχμή του δόρατος το θέμα των δικηγόρων και την ιθαγένεια.

Ο κ. Ρουπακιώτης μίλησε με σκληρή γλώσσα για τους δανειστές κάνοντας λόγο για επιβολή ιδιαίτερα σκληρών όρων: «Μας πάτησαν στο λαιμό. Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των Τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων».

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση:

-Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή για όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 για την επαρχία, πλην εκείνων των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ δωρεές, γονική παροχή κλπ). Αντίθετα το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Σε ότι αφορά τον πωλητή, η Επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο: «Όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου υπάρχει κτηματολόγιο. Ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο», είπε ο κ. Ρουπακιώτης εξηγώντας την πρόταση της Επιτροπής.

Σε διάσταση με την εντολή του πρωθυπουργού για νέα νομοθετική ρύθμιση στο θέμα της ιθαγένειας μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου Ραγκούση, εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία τόσο ενισχύουμε τη Χρυσλή Αυγλή αντι να την αποδυναμώνουμε . Η πολιτεία πρέπει να δει άλλες δυνατότητες στη ρίζα του προβλήματος. Η δράση της Χρυσής Αυγής είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία. Γιατί; Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν αποδείχτηκε αξιόπιστο. Όσο πιο πίσω πάμε τόσο μεγαλύτερους κινδύνους δημιουργούμε για τη δημοκρατία. Τροφοδοτούμε τη Χρυσή Αυγή».
Σε ερώτηση αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή διαφώνησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι πρέπει ένα πρόβλημα να το πολεμάς στη ρίζα. «Είμαι αντίθετος να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα , τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με άλλους τρόπους».

Όσον αφορά στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο:

-Τη δυνατότητα συνεύρεσης κρατουμένων με συζύγους/συντρόφους προβλέπει για πρώτη φορά ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τα δικαιώματα επικοινωνίας των κρατουμένων.

-Ημιδιαβίωση των κρατουμένων στις φυλακές

Επιπλέον προβλέπεται για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία η χρήση και πρόσβαση σε Η/Υ και στο διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς λόγους, ενώ προστίθεται στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας, η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών.
Ήδη η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Σωφρονιστικό Κώδικα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ο νέος Κώδικας προσαρμόζει τη σχετική νομοθεσία στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις, προκειμένου να καταστεί αυτή πιο αποτελεσματική και εναρμονισμένη στο σύγχρονο κοινωνικό και σωφρονιστικό περιβάλλον.

Επίσκεψη στις φυλακές Χανίων

«Ντράπηκα, ντράπηκα», είπε ο κ.Ρουπακιώτης αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησης των φυλακών, επικαλούμενος επίσκεψή του στα Χανιά. Χαρακτήρισε μάλιστα τις φυλακές «ποντικότρυπα μια φυλακή με 25 κρεβάτια και 38 κρατούμενους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης