Αντιμέτωπος με το ειδικό δικαστήριο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014, 20:28


Τον δρόμο για το ειδικό δικαστήριο φαίνεται ότι παίρνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, έκρινε ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα του πρώην υπουργού για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα το συμβούλιο, υιοθέτησε την εισήγηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, κρίνοντας ομόφωνα ότι η βουλή της μιας ημέρας που συγκροτήθηκε τον Μάιο του 2013 δεν έχει επιφέρει παραγραφή των αδικημάτων του, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, για απιστία και παράβαση καθήκοντος και νόθευση έγγραφου και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Έτσι, ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την παραπομπή του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο, έπειτα και από την απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια της Βουλής πέρυσι για την εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η έρευνα συνεχίζεται

Ο ειδικός ανακριτής Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, αναμένεται να ξεκινήσει την ανάκριση, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου. Η έρευνα του ειδικού ανακριτή θα περιλαμβάνει απολογίες του πρώην υπουργού, συγγενικών προσώπων του κ. Παπακωνσταντίνου που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ αλλά και τρίτα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα. Μετά το τέλος του ανακριτικού έργου, αναλαμβάνει ο εισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Εάν το βούλευμα είναι αρνητικό για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τότε θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο, με πρόεδρο μέλος του Αρείου Πάγου με τον ανώτερο βαθμό. Το ειδικό δικαστήριο θα απαρτίζεται από επτά μέλη του Αρείου Πάγου και έξι από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου θα πρέπει εντός 60 ημερών να ορίσει δικάσιμο, αμέσως αφότου λάβει το σχετικό πρακτικό της Βουλής.

Σε αρνητική περίπτωση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρώην υπουργός θα δικαιούται να μην εμφανιστεί από το δικαστήριο και να εκπροσωπηθεί από δικηγόρους. Η δίκη του, θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ ελέγχεται ο Παπακωνσταντίνου, Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 15:34

Σφίγγει ο κλοιός, Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013, 13:36

Το μπαλάκι στον Άρειο Πάγο,  Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013, 15:19

Στο σκαμνί ο Παπακωνσταντίνου, Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013, 02:48  

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014, 20:28