«Αντίο» από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Κούνδουρο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 21:53
«Αντίο» από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Κούνδουρο
«Έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, έναν αταλάντευτο αριστερό», αποχαιρετά στο πρόσωπο του Νίκου Κούνδουρου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της θυμίζει, εν πρώτοις, το βιογραφικό του Ν. Κούνδουρου, που ήταν «ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες και απεβίωσε σήμερα πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που σφράγισε τον ελληνικό κινηματογράφο.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1926, ο Νίκος Κούνδουρος σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, από την οποία αποφοίτησε το 1948. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και λόγω των φρονημάτων του εξορίστηκε στη Μακρόνησο.

Καθιερώθηκε ως σκηνοθέτης από την πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα, τη «Μαγική πόλη», την οποία ακολούθησε μια εμβληματική ταινία, ο αλησμόνητος «Δράκος», η οποία σφράγισε την εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Συνδυάζοντας επιρροές από τον νεορεαλισμό και τον εξπρεσιονισμό με μια προσωπική εικαστική ματιά, ο Κούνδουρος αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα της δεκαετίας του '50. Στη φιλμογραφία του θα προστεθούν σπουδαίες ταινίες, με τις οποίες θα κερδίσει βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα σ' αυτές «Οι παράνομοι», «Το ποτάμι», «Μικρές Αφροδίτες», «1922», «Τραγούδια της φωτιάς», «Μπορντέλο», «Μπάυρον: Μπαλάντα για ένα δαίμονα» κ.ά. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και κόπιες των ταινιών του βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία και ταινιοθήκες σε όλο τον κόσμο».

Εν κατακλείδι, το έργο του Νίκου Κούνδουρου κρατά σε εικόνες μεγάλης έντασης και πάθους, αλλά και ασύλληπτης ομορφιάς μια ολόκληρη εποχή της Ελλάδας, ενώ άλλοτε ταξιδεύει και φωτίζει τη σχέση μας με το παρελθόν και την ιστορία μας. Εξίσου πληθωρική με την καλλιτεχνική του δημιουργία, υπήρξε και στη δημόσια παρουσία του, εκφράζοντας πάντοτε με παρρησία και χωρίς δισταγμό την προσωπική του άποψη.

Στο πρόσωπο του Νίκου Κούνδουρου, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, έναν αταλάντευτο αριστερό, έναν σύντροφο, έναν ανεξάντλητο δημιουργό, έναν θαρραλέο άνθρωπο. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», καταλήγει το συλλυπητήριο μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 21:53