Επίθεση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ δέχθηκε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούμενος για διγλωσσία σε σχέση με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Την αρχή έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος ισχυρίστηκε πως σε προεκλογική συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως «θα το πω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς λέμε “Έξω από το ΝΑΤΟ” και το λέγαμε πάντα. Τώρα κάποιοι άλλοι εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους μέσα στη Βουλή, διότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να λέει “Έξω από το ΝΑΤΟ”, αλλά ο κ. Τσίπρας και στην τηλεόραση και στα χαρτιά είπε: «Θα το πω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Τους ισχυρισμούς του κ. Παφίλη διέψευσε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ομόλογός του Θ. Δρίτσας, αναφέροντας σκωπτικά, πως «αν είχε πει κάτι τέτοιο ο κος Τσίπρας, θα το γνώριζε ο κ. Γεωργιάδης».

Στο ίδιο θέμα εστιάστηκε αργότερα ο ίδιος ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας: «Ποια είναι η δέσμευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ως προς τη θέση της Ελλάδας στην Ατλαντική Συμμαχία; Μέσα ή έξω; Εσείς μου είπατε ότι το συνέδριό σας λέει να βγείτε έξω. Ο κ. Παφίλης κατέθεσε τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα από τον Alpha, που είπε ότι θα μείνουμε μέσα. Αν δεν μπορείτε να λάβετε μία ρητή δέσμευση, ενώ λέτε ότι θέλετε να κυβερνήσετε, τότε τι κάνουμε εδώ μέσα;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κ. Παφίλης επικαλέστηκε μία ανύπαρκτη και παράλογη στη διατύπωσή της δήλωση του κου Τσίπρα» απάντησε ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Τα ζητήματα είναι πολύ κρίσιμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τηλεοπτικούς όρους όπως ο κ. Γεωργιάδης. Αν θέλετε, να οργανώσουμε μια συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εμείς το έχουμε προτείνει πολλές φορές και το έχει αποδεχθεί και ο κ. Βενιζέλος – και δεν το έχει κάνει» συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας του ερωτήματος, ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ, «Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που δεν έχει καθορισμένο αντίπαλο, και λειτουργεί μόνο και μόνο με τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων, που καθορίζουν όλους τους κανόνες της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά και με τους κανόνες επιβολής σε όλον τον κόσμο, των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων ισχυρών κρατών που συμμετέχουν».

«Η Ελλάδα δεν επωφελείται – αλλά δεν επωφελείται ούτε η ειρήνη ούτε η ανθρωπότητα. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να διαλυθεί – και μια υπεύθυνη κυβέρνηση στηριγμένη στον ελληνικό λαό, πρέπει πραγματικά να βάλει μια διαδικασία απεμπλοκής από αυτή τη σχέση, που μόνο καταστροφικά αποτελέσματα, αποδεδειγμένα έχει φέρει στη χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Δρίτσας.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, δήλωσε πως «στις δύσκολες και ταραγμένες εποχές που ζούμε, με ένα διεθνές περιβάλλον τόσο ταραγμένο, τέτοιες απόψεις που διατυπώνονται ή αφήνονται να αιωρούνται για τη συμμετοχή μας στη Συμμαχία, είναι επικίνδυνες». Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, «είναι μια συμμετοχή που είναι εξήντα και πλέον χρόνια και από την οποία δεν διανοήθηκε καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα να απεγκλωβίσει τη χώρα. Τέτοιες απόψεις είναι επικίνδυνες για τη χώρα μας, για την ειρήνη στην περιοχή, για τη σταθερότητα, για την ασφάλειά μας» κατέληξε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης