Την αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και της τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκης Κεραμέως προκάλεσε η χθεσινή γνωστοποίηση από πλευράς ΙΕΠ, λεπτομερειών της πρότασής του για τον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλυτικά, η κ. Κεραμέως με ανακοίνωσή της εξέφρασε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «κορόιδεψε τους μαθητές και τους γονείς τους παίζοντας με την ψυχολογία των παιδιών», αναφέροντας ότι η κυβέρνηση «με πρωτοφανή ανευθυνότητα και υποκρισία, επιδίδεται σε μικροκομματικά παιχνίδια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αρχές Μαΐου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ο υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν πώς θα μπαίνουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, γιατί δεν το ξέρουν. Χθες, δύο μήνες μετά, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής παρουσίασε το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα βασίζεται, σε τι άλλο; Μα στις πανελλαδικές εξετάσεις!”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την απάντηση του υπουργού, ο οποίος τόνισε ότι «ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» και κάλεσε την τομεάρχη της ΝΔ από τη μία, «να μην προτρέχει εκμεταλλευόμενη την αυτονόητη αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους» και από την άλλη να απαντήσει, εάν επιθυμεί την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, «οι οποίες έχουν στην ουσία ακυρωθεί από τις πολιτικές που είχαν ασκήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Παιδεία».

Εξάλλου, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι το ΙΕΠ «δημοσιοποίησε τις απόψεις του» και πρόσθεσε ότι για τις αλλαγές στο λύκειο και την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την αντικατάστασή τους με το Εθνικό Απολυτήριο, θα γίνουν συζητήσεις με όλα τα κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς, «ώστε να επιτύχουμε την όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλα θα συζητηθούν με όλους στη Βουλή και στην ώρα τους. Κανείς δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν, και πολύ περισσότερο το υπουργείο τους μαθητές και τους γονείς», κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Γαβρόγλου.

Τα παραπάνω, ωστόσο, «πυροδότησαν» νέα αντίδραση από την πλευρά της κ. Κεραμέως, η οποία επανερχόμενη επεσήμανε ότι το υπουργείο, «φανερά ενοχλημένο από την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας», «δεν διδάσκεται από τα λάθη του και υπόσχεται εκ νέου κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε η διατήρησή τους. Ισχυρίζεται ότι ακολουθεί αταλάντευτα την οδό του διαλόγου, ενώ όσα νομοθετήματα έχει εισηγηθεί στη Βουλή, έχουν συζητηθεί με επείγουσες διαδικασίες και χωρίς δημόσια διαβούλευση. Εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία ότι εκμεταλλεύεται την αγωνία των παιδιών, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποτιθέμενη κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων μόλις ένα μήνα πριν τη φετινή διεξαγωγή τους, και μάλιστα, όπως αποδείχτηκε, χωρίς κανένα σχέδιο».

«Ας μπει ένα τέλος στον εμπαιγμό και την ανευθυνότητα από πλευράς κυβέρνησης, που επιδεικνύει η κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης