Οι προσδοκίες για μία ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μάλλον μηδαμινές, την ώρα που οι αγρότες απειλούν να κλείσουν τους δρόμους σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι προωθούμενες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος.

Μαξίμου και Συγγρού επενδύουν στις παρουσίες των δύο αρχηγών -ακόμη και σε επίπεδο ύφους και άνεσης – για οφέλη επικοινωνιακά, καθώς για αμφότερους είναι μία κρίσιμη συγκυρία​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στην πρώτη τους επίσημη μάχη το απόγευμα, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσουν το πολιτικό τους στίγμα, διασταυρώνοντας τα ξίφη τους. Οι τόνοι, όμως, θα έχουν χροιά… παλαιοκομματικής ρητορικής ως προς τις ευθύνες και θεωρούνται αναμενόμενες οι «κορόνες» προσωπικής αναμέτρησης και μια προσπάθεια αποδόμησης του ενός προς τον άλλο, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να θέτουν ερωτήματα που δύσκολα θα πάρουν σαφή απάντηση.

Μαξίμου και Συγγρού επενδύουν στις παρουσίες των δύο αρχηγών -ακόμη και σε επίπεδο ύφους και άνεσης- για οφέλη επικοινωνιακά, καθώς για αμφότερους είναι μία κρίσιμη συγκυρία.


Στις Συμπληγάδες του Ασφαλιστικού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση βρίσκεται προ ακόμη μίας εξαντλητικής διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές να χαρακτηρίζουν «ανεπαρκές» το προσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

​Η δημοτικότητα της κυβέρνησης κατρακυλά σταθερά και η αξιοπιστία της συνθλίβεται μπροστά στις προεκλογικές υποσχέσεις που σταθερά παραβιάζονταιΤαυτόχρονα, αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιστήμονες, υπάλληλοι, άνεργοι και συνταξιούχοι βρίσκονται στα «χαρακώματα», με τη δημοτικότητα του κυβερνητικού σχήματος να κατρακυλά σταθερά και την αξιοπιστία του να συνθλίβεται μπροστά στις προεκλογικές υποσχέσεις που σταθερά παραβιάζονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «άφθαρτος» ως νέος πρόεδρος της ΝΔ, βρίσκεται σαφώς σε πλεονεκτική θέση, την οποία θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο, ώστε να διατηρήσει τη δυναμική που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Η εναλλακτική, όμως, πρόταση που θα καταθέσει στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα θα κρίνει καθοριστικά το ποσοστό της κοινωνικής αποδοχής του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του.


Σκληρό ροκ εν όψει

Στον απόηχο και της σφοδρής επίθεσης του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πανηγυρική εκδήλωση για τον έναν χρόνο διακυβέρνηση από την Αριστερά, το Μαξίμου δεν κρύβει ότι η συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί υπό ρυθμούς «σκληρού ροκ». Τα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχουν στόχο να τον αναγκάσουν να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά των δανειστών, υπέρ ή κατά των περικοπών στις συντάξεις.

Τα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχουν στόχο να τον αναγκάσουν να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά των δανειστών, υπέρ ή κατά των περικοπών στις συντάξεις​

Μία με το μαστίγιο και μία με το καρότο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρηματολογήσει υπέρ του αγώνα για προστασία των αδύναμων και θα δηλώσει ανοιχτός σε διάλογο εποικοδομητικό για να περάσει στην αντεπίθεση για τη «νεοφιλελεύθερη ΝΔ» που αντιμάχεται τον λαϊκό ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, θα θέσει σειρά ερωτημάτων που θα απευθύνονται όχι μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά εμμέσως και στον ελληνικό λαό. Ποιοι δίνουν τον υπέρτατο αγώνα για να περισώσουν τις συντάξεις; Ποιοι επενδύουν στην αδιαλλαξία των δανειστών για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη; Ποιοι έκοψαν 11 συνεχόμενες φορές τις συντάξεις, αλλά έχουν το θράσος να αναλαμβάνουν τώρα ρόλο τιμητή; 

Κινήσεις στρατηγικής

Στο «βάπτισμα του πυρός» ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιδείξει φειδώ ως προς τις ευθείες βολές προς τον πρωθυπουργό, αποδίδοντάς του και προσωπικές ευθύνες. Θα χαρακτηρίσει ως «τοπίο στην ομίχλη» όχι μόνο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά τις συνολικότερες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει «επιτέλους τον δρόμο της ειλικρίνειας και της αλήθειας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιδείξει φειδώ ως προς τις ευθείες βολές προς τον πρωθυπουργό, αποδίδοντάς του και προσωπικές ευθύνες​Θα επικαλεστεί δύο σοβαρές προσπάθειες που είχαν γίνει με τους νόμους Σιούφα και Πετραλιά για το ασφαλιστικό το 1992 και το 2008, θα καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης έβγαινε στους δρόμους σε κάθε απόπειρα να συζητηθεί το θέμα που αφορά και τις μελλοντικές γενιές και θα επιχειρήσει να αποδημήσει την πρόταση της κυβέρνησης ως πρόχειρη και καταστροφική που ουσιαστικά αποτελεί φορολογικό και όχι ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συγγρού προτείνει:

  • τη διατήρηση τριών ταμείων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των μισθωτών και του ΟΓΑ -για κατηγορίες δηλαδή επαγγελματιών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση- και
  • ασφαλιστικές εισφορές κυμαινόμενες για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στους αγρότες, γίνεται λόγος για μία μικρή αύξηση στις εισφορές με «μέτρο και λογική», με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όρους και προϋποθέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης