Ο κ. Σταϊκούρας προσήλθε στη Βουλή για αλλάξει την ατζέντα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος διαδεχόμενος στο βήμα τον υπουργό Οικονομικών. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε στην κατάρτιση των επιστημόνων και τη χθεσινή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέματα για τα οποία “δεν είπατε κουβέντα”. Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα στην ΕΕ. “Υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης ένα γράμμα υπέρ του ευρωομολόγου και τελείωσε; Πού είναι η ηγετική παρουσία για να πει ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Ισπανία και την Ιταλία”, αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος. ‘Ασκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν μπαίνει στη συζήτηση για τη λήψη “εμπροσθοβαρών” μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων είπε ότι δεν φτάνουν τα 533 ευρώ, ενώ ζήτησε “περισσότερο ζεστό χρήμα” για τις μικρές επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το θέμα της κατάρτισης των επιστημόνων, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι, πρώτον “μαθαίνεις σιγά-σιγά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι business as usual, ότι επιστρέφουμε στον τρόπο που μοιράζουμε τα λεφτά και το δεύτερο, ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν χειρότερα ελληνικά και από τα δικά μου”.

Τέλος, για το θέμα της ενημέρωσης, είπε ότι ότι η ΕΡΤ περνά τη χειρότερη στιγμή της [..] και η κυβέρνηση πρέπει να δείξει άμεσο ενδιαφέρον για “τον πλουραλισμό του δημόσιου διαλόγου” στις ειδήσεις.

Απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η ατζέντα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή είναι ο νόμος που συζητάμε κάθε φορά. Δεν είναι ό,τι θέλει ο καθένας να λέει. “Εγώ μίλησα επί της ατζέντας, διότι σας θυμίζω ότι εδώ μέσα είναι πόροι που δίνονται από τα ταμειακά διαθέσιμα. Επί μέρες, εκτός αιθούσης, σε Facebook ή σε άλλα μέσα, μιλάτε για ταμειακά διαθέσιμα. Ήρθα εδώ και σας απάντησα” είπε ο κ. Σταϊκούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την αναφορά του προκατόχου του για εμπροσθοβαρή μέτρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “τα μέτρα είναι συνάρτηση του δημοσιονομικού και ταμειακού χώρου που έχει η εκάστοτε χώρα” όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Η σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε, αξιοποιεί τους πόρους της με υπευθυνότητα, “ώστε να μην οδηγήσει την χώρα εκεί που θέλετε να την οδηγήσετε εσείς, σε νέο μνημόνιο”.

Για τους εργαζόμενους είπε ότι εκτός από τα 800 ευρώ για 45 ημέρες, έχουμε πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, φορολογικές αναστολές των εργαζομένων, μείωση του ενοικίου κατά 40%, αναστολές των υποχρεώσεων στις τράπεζες “για να στηρίξουμε την απασχόληση” και τις επιχειρήσεις.

Όσο για το τι κάνει η Ευρώπη για την επόμενη μέρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Αντέκρουσε μάλιστα την αιτίαση ότι η κυβέρνηση “δεν μιλά” στις συνεδριάσεις της Ευρωομάδας αναφέροντας ως παράδειγμα το εξής: “Στο Eurogroup που αποφασιζόταν η μη υλοποίηση, μη υιοθέτηση δημοσιονομικών στόχων, το αρχικό κείμενο είχε αναφορά σε fiscal rules μόνο. Επιμείναμε τότε να υπάρχει κόμμα (,) και να έχει και τις λέξεις «targets» και «requirements». Γιατί; Διότι, δεν θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε οποιαδήποτε χώρα ή οργανισμό στο μέλλον να πει ότι «η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, άρα δεν έχει rules, έχει targets, οπότε μείνε στο 3,5%». Το πετύχαμε, είναι μέσα στο κείμενο” είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε σειρά ευρωπαϊκών μέτρων, όπως η ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, για να σημειώσει ότι όλα αυτά δεν αρκούν: “Χρειάζονται περισσότερα. Θέλουμε πιο φιλόδοξο σχέδιο, γιατί η υγειονομική κρίση έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση και αυτό διεκδικούμε. Αυτό διεκδικούμε σε όλα τα fora, αυτό διεκδικούμε με σαφήνεια, με αυτοπεποίθηση, κερδίζουμε βαθμούς ευελιξίας, που ήταν αδιανόητη πριν λίγους μήνες, μιλάμε με στέρεα επιχειρήματα και όχι με θεωρητικά, ιδεοληπτικά νεφελώματα”. Επανέλαβε μάλιστα αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός χθες: “Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης που αποφάσισε πρόσφατα το Eurogroup επιπροσθέτως της λειτουργίας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Αυτό το ταμείο θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, να χρηματοδοτηθεί με όποιου είδους γίνεται κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους, να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιαστεί πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη-μέλη και όχι προς δάνεια”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης