Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αργούς ρυθμούς εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το θέμα του ανασχηματισμού, κορυφώνοντας την αγωνία όσων ανέμεναν να μπουν ή να… βγουν από την κυβέρνηση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γύρισε χθες μετά τις 19.00 το απόγευμα στην Αθήνα από το Κάιρο και συνομίλησε τηλεφωνικά, γύρω στις 22.00, με τον πρωθυπουργό, μετά τον περίπατο του Σαμαρά στο Ζάππειο.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και το μεσημέρι συνεργάτες του ξεκίνησαν τα πρώτα τηλεφωνήματα στους… «υπουργοποιήσιμους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Σαμαράς – Βενιζέλος κατέληξαν από χθες το βράδυ στο κυβερνητικό σχήμα κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία. Οι σχετικές ανακοινώσεις -πιθανότατα- θα γίνουν προς το απόγευμα και η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα πραγματοποιηθεί -εκτός απροόπτου- αύριο.

Αξιόπιστες πηγές εκτιμούν ότι η αιτία καθυστέρησης στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού είναι οι… τεχνοκράτες. «Αν έχεις πολιτικά πρόσωπα, τα βάζεις και τελειώνει το θέμα. Όμως, αν είναι εκτός πολιτικής, έχεις να σταθμίσεις και άλλες παραμέτρους» λένε στο zougla.gr πρώην και νυν κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλο το Σαββατοκύριακο ο κ. Σαμαράς επικοινωνούσε -μεταξύ άλλων – με τεχνοκράτες εντός και εκτός Ελλάδος οι οποίοι έχουν συμβόλαια με εταιρείες και αναμένει απαντήσεις για το αν δέχονται να αφήσουν τις καλοπληρωμένες δουλειές τους για να αναλάβουν κάποιο κυβερνητικό πόστο.

Μέχρι στιγμής είναι βέβαιο ότι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εγκαταλείπει το Υπουργείο Οικονομικών για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πάντως, από το Μαξίμου σήμερα επιχειρούν να «γειώσουν» το όνομα του ομογενούς καθηγητή Οικονομικών του Stern Νίκου Οικονομίδη που ακούστηκε για τη θέση του Γ. Στουρνάρα στο ΥΠΟΙΚ. «Θα είναι πολιτικό πρόσωπο» υποστηρίζουν, αν και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος. Για την ίδια θέση, πάντως, έχουν ακουστεί δεκάδες (κυριολεκτικά) ονόματα: από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέχρι κάποιον εκ των Δημήτρη Αβραμόπουλου, Σταύρου Παπασταύρου, Χρύσανθου Λαζαρίδη, Σταύρου Δήμα, Νίκου Δένδια, Μάκη Βορίδη και Ντόρας Μπακογιάννη. To μεσημέρι προστέθηκε στη λίστα και ο Γιάννης Μουρμούρας, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Μια τελευταία πληροφορία που κυκλοφόρησε, θέλει να αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών η Ιωάννα Παπαδοπούλου (!), κόρη του γνωστού βιομηχάνου και πρόεδρος/διευθύνουσα σύμβουλος στη γνωστή μπισκοτοβιομηχανία. Όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, πρόκειται για μια αξιόλογη προσωπικότητα, με καλές σπουδές στη Μ. Βρετανία στον τομέα της Χημείας και εξειδίκευση στον κλάδο των τροφίμων.

Τα σενάρια για τους υπουργικούς θώκους

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πιθανότατα θα οδεύσει προς το Υπουργείο Πολιτισμού ή Παιδείας, ενώ στην κυβέρνηση θα μπουν οι κυρίες Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Φεβρωνία Πατριανάκου και ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Στην κυβέρνηση παραμένουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά ίσως αλλάξουν υπουργείο. Ο κ. Μητσοτάκης ακούγεται για το Υγείας ή το Δημόσιας Τάξης. Αν μετακομίσει, πιθανόν να αναβαθμιστεί σε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η νυν υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο κ. Δένδιας φεύγει από το Δημόσιας Τάξης για να αναλάβει το Δικαιοσύνης στη θέση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος μένει εκτός κυβέρνησης. Το ίδιο και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, τον οποίο πιθανότατα θα αντικαταστήσει στο Υπουργείο Παιδείας ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ή η Συλβάνα Ράπτη. Εκτός κυβέρνησης μένει μάλλον και ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος πάντως «τα μαζεύει» από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ως φαίνεται, οι ενδοκυβερνητικές αλλά και οι ενδονεοδημοκρατικές ισορροπίες θα αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να διευρύνει τον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος επιδιώκει να τοποθετήσει στην κυβέρνηση περισσότερα δικά του στελέχη απ’ ό,τι μέχρι σήμερα, αλλά και να πάρει παραγωγικά υπουργεία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει διαμηνύσει ότι ενδιαφέρεται να μπει στην κυβέρνηση σε παραγωγικό υπουργείο, με πιθανότερο το Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Σάββατο κυκλοφόρησε και ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απομακρύνεται από την κυβέρνηση και τη θέση του στο Υπουργείο Υποδομών την καταλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανό να πάρει το Ανάπτυξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού ο Κωστής Χατζηδάκης οδεύει προς αποχώρηση, φλερτάροντας με τη θέση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.

Θέση στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καπαρώσει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος επιθυμεί να πάει στο Υγείας από τον προηγούμενο ανασχηματισμό.

Παραμένουν στις θέσεις τους, όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά, η Εύη Χριστοφιλοπούλου θα έβλεπε θετικά τη μετακίνησή της στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ… σφαγή γίνεται για το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιθυμεί ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα αποχωρήσει ο αναπληρωτής Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο πρωθυπουργός να δώσει το κρίσιμο εκλογικό υπουργείο σε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και ως εκ τούτου αναζητείται… νεοδημοκρατική λύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης