Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας για το όνομα της ΠΓΔΜ. 

Η διαφαινόμενη επιτυχία του αναγκάζει τα κομματικά επιτελεία να διαμορφώσουν νέες τακτικές, ακόμη και στρατηγικές. Ως εκ τούτου, σε αυτό το πλαίσιο, συγκροτούνται δύο μέτωπα. Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται να διαχειριστεί το τσουνάμι κοινωνικής επιρροής που αναμένεται να προκαλέσει η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αλλά τάσσεται σαφώς κατά του συλλαλητηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα, όλος ο κορμός της ελληνικής λαϊκής δεξιάς, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η Εκκλησία αλλά και συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις που βρίσκονται στον υπερδεξιό χώρο τάσσονται υπέρ του συλλαλητηρίου. 

Την ίδια ώρα, επί ποδός βρίσκονται οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι καλούνται να είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να προλάβουν τυχόν επεισόδια από ομάδες αντιεξουσιαστών, αλλά και ακροδεξιών, οι οποίοι ενδεχομένως να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το συλλαλητήριο με σκοπό να προκαλέσουν ένταση.

Για τον λόγο αυτόν θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να μην υπάρξει επαφή των αντιεξουσιαστών, που έχουν προαναγγείλει αντισυγκέντρωση στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής στα Προπύλαια, με τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 14.00 στο Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην απομόνωση ακροδεξιών στοιχείων. Από την Ασφάλεια επιτηρούνται ήδη συγκεκριμένοι χώροι, ώστε να μην υπάρξει περιστατικό παρόμοιο με τον εμπρησμό του υπό κατάληψη κτηρίου στη Θεσσαλονίκη ή άλλη αφορμή που θα οδηγούσε σε συγκρούσεις.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη μετακίνηση των πολιτών που αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα.

Ξεκίνησε η προετοιμασία

Στο Σύνταγμα ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το συλλαλητήριο με την τοποθέτηση των μικροφωνικών εγκαταστάσεων. Μεγάφωνα έχουν τοποθετηθεί σε στύλους, ενώ την εμφάνισή τους έχουν κάνει και τα απαραίτητα αξεσουάρ (ελληνικές σημαίες, κασκόλ κ.λπ.). 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου από τους διοργανωτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο κόσμος που θα κατέβει στο κέντρο της πρωτεύουσας θα ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο. 

Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Μιχάλης Πιατσίκας, με αφορμή και τις απειλές που διατυπώθηκαν, ξεκαθάρισε ότι έχει μιλήσει με τις ελληνικές Αρχές και ότι έχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης κοντά στην εξέδρα για την προστασία των ομιλητών.

Ποιοι θα είναι οι ομιλητές

Κεντρικοί ομιλητές στο συλλαλητήριο θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα, με περιορισμένο όμως αριθμό.

Η εξέδρα των ομιλητών θα στηθεί στην Ερμού και, όπως αποκάλυψαν οι διοργανωτές, στόχος τους είναι να έχει καλή ακουστική στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Φιλελλήνων και στη Σταδίου.

Μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ένα ψήφισμα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Βουλής.


*Οι δημοσιογράφοι και τα συνεργεία της τηλεόρασης της Ζούγκλας και του zougla.gr θα μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας για τη Μακεδονία, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί θα βρίσκονται επί ποδός από το πρωί σε όλα τα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας αλλά και στην πλατεία Συντάγματος μεταφέροντας σε ζωντανή μετάδοση τον παλμό του κόσμου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης