Με τρισάγιο, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων και παρουσίαση του μνημειώδους έργου «Μαουτχάουζεν» του κορυφαίου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των 3.700 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, στην Άνω Αυστρία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δέκα χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη συνέρρευσαν το μεσημέρι στις πρώην εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης, στις τελετές με κεντρικό θέμα «Το δίκτυο τρομοκρατίας των ναζιστών» για να τιμήσουν τους πάνω από 122.000 νεκρούς-θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και κτηνωδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τρισάγιο, στο ελληνικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος της ελληνο- ορθόδοξης Μητρόπολης Βιέννης, Ιωάννης Νικολίτσης, με παρόντες εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, ελληνικών μαζικών φορέων, αλλά και μέλη της Ομογένειας στην Αυστρία.

Στην ομιλία του, ο Έλληνας πρέσβης στην Αυστρία, Παναγιώτης Ζωγράφος, εκφράζοντας την ευχή να μην επαναληφθεί ποτέ πια στην ιστορία της ανθρωπότητας ένα τέτοιο έγκλημα, για το οποίο δεν χωρεί λήθη και εξωραϊσμός, τόνισε την ανάγκη για σεβασμό αξιών, αρχών και ανθρώπινων ιδανικών, που επιδίωξε να εξαφανίσει ο άνευ οποιασδήποτε ιδεολογίας ναζισμός με τις θηριωδίες και κτηνωδίες του.

Έπειτα από αναφορά στον μεγάλο πρόσφατα εκλιπόντα Έλληνα συγγραφέα, ποιητή και Ακαδημαϊκό, Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε για δυόμισι χρόνια κρατούμενος στο Μαουτάχουζεν και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της πολιτείας από Ελλάδα και Κύπρο καθώς και των ομογενειακών φορέων απ’ όλη την Αυστρία και των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, το μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες παρουσίασε στο ελληνικό μνημείο το μνημειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν», σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, πλαισιώνοντάς το με εκτέλεση αποσπασμάτων από τα δύο άλλα επικά έργα του κορυφαίου συνθέτη, «Επιτάφιος» και «Άξιον Εστί».

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου συμμετείχαν κατόπιν στην πορεία και στην κοινή τελετή όλων των εθνών στο κεντρικό μνημείο του «Μαουτχάουζεν», μαζί με δεκάδες επίσημες ξένες αντιπροσωπείες, με επικεφαλής τους πρέσβεις χωρών της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ, του Καναδά, της Κίνας, της Κούβας και πάνω από δέκα χιλιάδες προσκυνητές.

Επικεφαλής της αυστριακής αντιπροσωπείας, με συμμετοχή πολλών μελών της κυβέρνησης, ήταν η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ, η οποία με σχετική απόφασή της είχε ματαιώσει, λόγω δήθεν «αντισημιτικών» δηλώσεων του Μίκη Θεοδωράκη, την εκτέλεση του έργου του «Μαουτχάουζεν» κατά την Τελετή Μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού.

Η απόφαση αυτή – στη βάση κατηγοριών, τις οποίες η κ. Πράμερ, όπως η ίδια διατεινόταν, αδυνατούσε να ελέγξει – έχει εκληφθεί ως προσβολή στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη.

Διαβάστε επίσης:

Λογόκριναν τον Μίκη, Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Οργισμένη απάντηση Μίκη στις προσβολές περί αντισημιτισμού, Κυριακή 8 Μαΐου 2011

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης