Απάντηση σε όλους όσους αμφισβήτησαν τον ρόλο, αλλά κυρίως την επιτυχία των δημοσκοπήσεων στις ευρωεκλογές, επιχείρησε να δώσει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνεται ότι, παρά το εξαιρετικά δύσκολο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στις περασμένες Ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις λειτούργησαν πολύ ικανοποιητικά καθώς, εκτός από την καταγραφή της δυναμικής των πολιτικών κομμάτων, επίσης κατέγραψαν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) το μεγάλο ποσοστό αποχής,

β) την είσοδο του νέου πολιτικού σχηματισμού «Οικολόγοι-Πράσινοι» στην Ευρωβουλή,

γ) την άνοδο της εξωσυστημικής ψήφου,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

δ) την τάση ανόδου του ΛΑΟΣ,

ε) την πτωτική τάση του ΣΥΡΙΖΑ και

στ) φυσικά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κατάργηση της 15νθήμερης απαγόρευσης λειτούργησε πολύ θετικά, καθώς οι πολίτες προσήλθαν στην κάλπη έγκυρα ενημερωμένοι και όχι σε ένα περιβάλλον όπου οργιάζουν οι φήμες και η παραπληροφόρηση, πράγμα που συνέβαινε στο παρελθόν.

Κατά τους δημοσκόπους, τα Exit-Polls στην πλειοψηφία τους κατέγραψαν στα όρια του στατιστικού σφάλματος τα ποσοστά των κομμάτων.

Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, που είχε αναδειχθεί ως το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, δεν είναι μετρούμενο αλλά παράγωγο μέγεθος με πολλαπλάσιο στατιστικό σφάλμα. Ως προς το μέγεθος αυτό οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ήταν λιγότερο επιτυχείς, αλλά εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος, που όπως αναφέρθηκε προηγουμένως είναι μεγάλο.

Η ανακοίνωση καταλήγει: “Με πλήρη επίγνωση των ορίων των επιστημονικών μεθόδων που χρησιμοποιούμε και του γεγονότος ότι το δημοσκοπικό προϊόν καλείται να λειτουργήσει και σε δημοσιογραφικό και τηλεοπτικό χρόνο, αναλαμβάνουμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια συνεχούς επικοινωνίας και υπενθύμισης όχι μόνο των δυνατοτήτων, αλλά και των περιορισμών των εργαλείων μας.

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι βάσει του Νόμου 3603/07 λειτουργεί η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων με αρμοδιότητα ελέγχου οποιασδήποτε καταγγελίας σχετικά με τη διενέργεια και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης