Απάντηση του Γ. Σούρλα στο Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της ταφής των πεσόντων στην Αλβανία

Απάντηση του Γ. Σούρλα στο Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της ταφής των πεσόντων στην Αλβανία
Απάντηση σε όσα διατείνονται σήμερα ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση για όσα κατήγγειλε ο Γιώργος Σούρλας, μέσω του zougla.gr, για το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, που είχαν εξαιρέσει τα παιδιά και τους συγγενείς των νεκρών στρατιωτών του 1940 από την τελετή της ταφής στο κοιμητήριο της Κλεισούρας, δίνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Διαβάστε αναλυτικά την καταγγελία εδώ:Η σημερινή απάντηση του Γ. Σούρλα στο Υπουργείο Εξωτερικών:

«Στα όσα αναφέρουν οι πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών για τον αποκλεισμό των Συγγενών από τις τελετές ενταφιασμού των Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 και συγκεκριμένα ότι «ο κ. Σούρλας προσπαθεί να δημιουργήσει θέματα εκ του μη όντος και […] ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τις τελετές», επισημαίνεται ότι:

-Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν θεωρεί σημαντικό θέμα την συμμετοχή ή έστω την ενημέρωση των συγγενών σε τελετές ενταφιασμού, όπως στην προκειμένη περίπτωση τότε πρόκειται περί διαφορετικών αντιλήψεων περί αρχών και θεσμών ανθρωπιστικής σημασίας.

-Ποτέ και κανένας, τόσο πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα δεν ενημέρωσε την Ένωση Συγγενών Πεσόντων ή εμένα προσωπικά για την πραγματοποίηση των τελετών ενραφιασμού. Αν παρόλα αυτά επιμένουν, ας αναφέρουν πότε και από ποιον έγινε αυτό.

-Είναι αυθαίρετο και προσβλητικό να αναφέρεται ότι απαίτησα επίσημη πρόσκληση για να παρευρεθώ. Το μόνο που συνέβη είναι η υποβολή γραπτού αιτήματος (11.7.2018) στον Υπουργό Εξωτερικών από την Ένωση Συγγενών Πεσόντων, προκειμένου να επιτραπεί η παρουσία έστω και ενός μέλους του ΔΣ εκ μέρους των Συγγενών Πεσόντων στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βουλιαράτες την 13η Ιουλίου τ.ε για την οποία δεν λάβαμε ούτε προφορική, ούτε γραπτή απάντηση.

-Ως προς τη σχέση της Ένωσης με την Πρεσβεία των Τιράνων, το ποιος αρνείται την ενημέρωση και συνεργασία, ας μη δώσουμε δημοσιότητα. Άλλωστε σχετικά στοιχεία υπάρχουν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

-Εν κατακλείδι αν οι πηγές του Υπουργείο Εξωτερικών αντλούν πληροφορίες με τέτοια ανευθυνότητα και τις δημοσιοποιούν με την ανοχή προφανώς του Υπουργείου για σοβαρά θέματα, όπως αυτό τότε δικαιολογείται κάθε ανησυχία για τον χειρισμό κρίσιμων θεμάτων της χώρας.

Γεώργιος Ι. Σούρλας

   Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940 - 41»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018, 18:59